Πουτίγκα μαύρης σοκολάτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 8
Poytigka mavris sokolatas

Υλικά

  • 1 μεγάλο αβγό + 2 κρόκους
  • 170 γρ. γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη (κατά προτίμηση με 66% έως 74% κακάο)
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) βούτυρο ανάλατο, μαλακό
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 2 ½ φλ. πλήρες γάλα
  • ½ φλ. (120 ml) κρέμα γάλακτος
  • φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 2 κ.σ. καλαμποκάλευρο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • Σαντιγύ ή κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
  • Τριμμένη σοκολάτα για γαρνίρισμα

Διαδικασία

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και τους κρόκους και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και τη βανίλια σε ένα μπλέντερ, χωρίς να το βάλουμε σε λειτουργία.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, χτυπάμε ελαφρά (με σύρμα) το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το κακάο, το καλαμποκάλευρο και το αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να «έρθει» σε πλήρη βράση και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 λεπτά για να ενεργοποιηθεί το άμυλο καλαμποκιού. Όταν το μείγμα αρχίζει να πήζει, τραβάμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό μείγμα στα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πήξει και στη συνέχεια ρίχνουμε τα αβγά πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μείγμα. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, χτυπώντας ελαφρά συνεχώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σιγοβράζει. Αμέσως το ρίχνουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε έως ότου η πουτίγκα είναι πολύ καλή (το ζεστό μείγμα γάλακτος θα λιώσει η σοκολάτα).

Ρίχνουμε την πουτίγκα σε μεμονωμένα κύπελλα ή φλιτζάνια τσαγιού ή 1 μεγάλο διακοσμητικό μπολ και καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη.

Καταψύχουμε για τουλάχιστον 4 ώρες για μεμονωμένες μερίδες και για 8 ώρες για 1 μεγάλο μπολ.

Σερβίρουμε με σαντιγύ ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος, διακοσμημένη με τριμμένη σοκολάτα. 

Σχετικές Συνταγές