Ριζότο με αστακό, σαφράν και μάραθο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
Rizoto me astako safran kai maratho

Υλικά

  • 50 γρ. ανάλατο βούτυρο, συν έξτρα για το σερβίρισμα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κεφάλι μάραθο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 100ml λευκό κρασί
  • Μία πρέζα σαφράν, εμποτισμένη σε 1 κ.σ. ζεστό νερό
  • 1,2 λίτρα ζωμό κότας (ζεστό)
  • 4 - 6 ουρές αστακού
  • 1 μικρή χούφτα εστραγκόν, ψιλοκομμένο
  • 1 1/4 φλ. (100 γρ.) τριμμένη παρμεζάνα, συν έξτρα για το σερβίρισμα
  • λεπτές φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και λεπτές φέτες μάραθο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το κρασί και το σαφράν και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζωμό, 1 φλ. κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνοντας λίγο να εξατμιστεί πριν προσθέσουμε το επόμενο φλιτζάνι.

Κρατάμε 1 φλ. ζωμού στην άκρη. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά.

Προσθέτουμε τον αστακό και ρίχνουμε και το τελευταίο φλ. ζωμού και ανακατεύουμε καλά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Το ριζότο πρέπει να έχει μια κρεμώδη υφή.

Προσθέτουμε το εστραγκόν και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Σερβίρουμε αμέσως με επιπλέον παρμεζάνα, ένα μικρό κομμάτι βουτύρου και φέτες λεμονιού.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αστακός (ουρές) Βούτυρο (ανάλατο) Εστραγκόν Ζωμός (κότας) Κρασί (λευκό) Κρεμμύδι Λεμόνια Μάραθος Παρμεζάνα Ρύζι (για ριζότο) Σαφράν

Σχετικές Συνταγές