Σπανακόπιτα νηστίσιμη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Spanakopita nistisimi

Υλικά

  • 1,5 κιλό φρέσκο σπανάκι
  • 1 ½ κούπα φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο + 3 κ.σ.
  • 1 κούπα άνηθος, ψιλοκομμένος
  • ½ κούπα δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • ¼ κούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. φρέσκο μαύρο πιπέρι
  • 1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μαραίνουμε το σπανάκι σε τρεις δόσεις με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά δόση.

Στραγγίζουμε καλά το σπανάκι, το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο με ¼ κούπας ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην καούν.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Μπορούμε να κρατήσουμε τη γέμιση στο ψυγείο για 3 μέρες.

Απλώνουμε 6 φύλλα στον πάτο του ταψιού, λαδώνοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο.

Απλώνουμε στο ταψί τη γέμιση, καλύπτοντας όλο το ταψί, και στην κορυφή βάζουμε άλλα 6 φύλλα, λαδώνοντας και πάλι το καθένα με ελαιόλαδο.

Λαδώνουμε το πάνω φύλλο και κόβουμε τη σπανακόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια.

Ψήνουμε στους 180C για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα. Τη βγάζουμε και την αφήνουμε για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Άνηθος Δυόσμος Ελαιόλαδο Κρεμμυδάκια φρέσκα Πιπέρι (Μαύρο) Σκόρδο Σπανάκι Φύλλο (παραδοσιακό)

Σχετικές Συνταγές