Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8-12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Paradosiako galaktoboureko

Υλικά

  • 6 φλ. γάλα πλήρες
  • 1 φλ.σιμιγδάλι
  • 3 ½ κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 ½ φλ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 6 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¾ φλ. βούτυρο, λιωμένο
  • 12 φύλλα κρούστας
  • 1 φλ. νερό

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, 1 φλ. ζάχαρη, το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι.

Όταν βράσει το γάλα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη, κρατώντας το ζεστό.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και χτυπάμε με μίξερ.

Προσθέτουμε  ½ φλ. ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 περίπου λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.

Προσθέτουμε τη βανίλια.

Ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά μέσα στο ζεστό ακόμα μείγμα σιμιγδαλιού και καλύπτουμε ελαφρώς την κατσαρόλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C.

Βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί και απλώνουμε 7 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας με ένα πινέλο το καθένα ξεχωριστά όπως τα απλώνουμε.

Βάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας και από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα κρούστας, περνώντας τα και αυτά με ένα πινέλο με βούτυρο.

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή η επιφάνεια και να δέσει το μείγμα.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 1 φλ. ζάχαρη και 1 φλ. νερό και μαγειρεύουμε, μέχρι να βράσει.

Όταν γίνει το γαλακτομπούρεκο, απλώνουμε το σιρόπι με ένα κουτάλι σε όλο το γλυκό, επιμένοντας λίγο παραπάνω στις γωνίες.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, κόβουμε και σερβίρουμε.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Βανίλια (εκχύλισμα) Βούτυρο Γάλα Ζάχαρη Κορν φλάουρ Νερό Σιμιγδάλι Φύλλο (κρούστας)

Σχετικές Συνταγές