Κοτόπουλο με λευκή σάλτσα μανιταριών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8
Kotopoulo me leuki saltsa manitarion

Υλικά

  • 3-4 μπούτια κοτόπουλου, με την πέτσα τους (αφαιρούμε το ορατό λίπος)
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • ½  φλ. αλεύρι
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ¼ φλ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο 
  • ¼ φλ. ζωμό κοτόπουλου
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλιτζάνι)
  • ¾ κιλού φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες χοντρές
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • ¼ κ.γ. ξερό θυμάρι ή 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • ½ φλ. ξινόκρεμα (sour creme)
  • ½  φλ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) 

Διαδικασία

Ανακατεύουμε ½  φλ. αλεύρι, ½ κ.γ. αλάτι και ¼ κ.γ. πιπέρι σε ένα ρηχό μπολ.

Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το μίγμα που δημιουργήσαμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το ελαιόλαδο έχει ζεσταθεί, τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι, με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι αρκετά καυτό, έτσι ώστε τα κομμάτια του κοτόπουλου να τσιτσιρίζουν όταν βρίσκονται στο τηγάνι, αλλά όχι τόσο καυτό, ώστε να καεί το κοτόπουλο. Τηγανίζουμε μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Βουτυρώνουμε το εσωτερικό ενός ταψιού.

Τοποθετούμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε αυτό, με την πλευρά του δέρματος προς τα επάνω.

Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου και ψήνουμε στους 200C, έως ότου τα κομμάτια του κοτόπουλου να μαγειρευτούν για περίπου 30 έως 35 λεπτά. Για να ελέγξουμε εάν το κοτόπουλο έχει γίνει, μπορούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι να κόψουμε ελαφρώς ένα από τα κομμάτια του κοτόπουλου και αν οι χυμοί δεν είναι ροζ, το κοτόπουλο έχει γίνει.

Περίπου 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κοτόπουλου, ξεκινάμε να προετοιμάζουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν ημιδιαφανή, περίπου 6-7 λεπτά.

Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο ίδιο τηγάνι με το λιωμένο σκόρδο και το θυμάρι.

Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τα μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε ξανά τα κρεμμύδια στο τηγάνι και, αν θέλουμε, αφαιρούμε τη θρυμματισμένη σκελίδα σκόρδο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ξινόκρεμα και την κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) με τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να τα διατηρούμε ζεστά, χωρίς να βράζουν, ενώ προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Όταν το κοτόπουλοείναι έτοιμο, το σερβίρουμε σε μία πιατέλα, περιχύνοντάς το με τη σάλτσα μανιταριών.

Σερβίρουμε με ζυμαρικά ή ρύζι.

Σχετικές Συνταγές