Κρεμώδες κοτόπουλο με παπαρδέλες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6
Kremodes kotopoulo me papardeles

Υλικά

  • 2 μπούτια κοτόπουλο χωρίς πέτσα (περίπου 450 γρ. το ένα)
  • Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα λευκό, ξηρό κρασί
  • 2 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλο
  • 1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ κ.γ. φρεσκοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 225 γρ. παπαρδέλες (ή ταλιατέλες ή φετουτσίνι)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ψιλοκομμένα μυρωδικά (βασιλικό, μαϊντανό ή εστραγκόν) για το γαρνίρισμα 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C.

"Στεγνώνουμε" τα μπουτάκια κοτόπουλου με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λαδιού σε μία κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρυσο-καφετί χρώμα, για περίπου 5 λεπτά την κάθε πλευρά.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε μία πιατέλα.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν για 6-8 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε στη συνέχεια, το σκόρδο και τα ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα.

Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να τραβήξει τους χυμούς του και να πάρει βράση.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε στο φούρνο

Αφήνουμε την κατσαρόλα στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι το κοτόπουλο να αρχίσει να "σπάει" σε κομμάτια

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μία μεγάλη πιατέλα και αρχίζουμε να το κόβουμε σε κομμάτια.

Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να τραβήξει τους χυμούς του

Παίρνουμε όλον τον ζωμό και το σιγοβράζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε την κρέμα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε το μείγμα μας μέχρι να πήξει αρκετά για 15 περίπου λεπτά.

Στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.

Πασπαλίζουμε με αυτά το τεμαχισμένο κοτόπουλο και το "διπλώνουμε" στο αλουμινόχαρτο.

Εν τω μεταξύ, βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τις παπαρδέλες και τις αφήνουμε μέχρι να γίνουν al dente, για 6-8 λεπτά περίπου.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα βάζουμε κατευθείαν στο μείγμα κοτόπουλου, που έχουμε προετοιμάσει.

Τα ζεσταίνουμε όλα μαζί για 2 λεπτά για να αποκτήσουν ενιαία γεύση.

Τα δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και πιπέρι.

Το γαρνίρουμε με φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το σερβίρουμε αμέσως.

 

Σχετικές Συνταγές