Κροκέτες πατάτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 30
Kroketes patatas

Υλικά

  • 2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια περίπου 2,5 εκ.
  • 3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
  • ¼ κούπας βαριά κρέμα
  • Χοντρό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 110 γρ. ζαμπόν ή γαλοπούλα, ψιλοκομμένη
  • 110 γρ. τυρί cheddar λευκό, τριμμένο
  • ¼ κούπας φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα αλεύρι + λίγο παραπάνω
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 2 κούπες τριμμένη φρυγανιά
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με αλατόνερο βράστε τις πατάτες για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να είναι μαλακές και στην συνέχεια σουρώστε τες και αφήστε τες στην άκρη σε μια λεκάνη.

Τοποθετήστε στην κατσαρόλα 1 κ.σ. βούτυρο και λιώστε το σε μεσαία-υψηλή φωτιά.

Προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφένιο.

Προσθέστε τις πατάτες μαζί με το υπολειπόμενο βούτυρο, την κρέμα, το αλάτι και το πιπέρι.

Με ένα πολτοποιητή πατάτας λιώστε/πολτοποιήστε τις πατάτες μέχρι να γίνει λείος πουρές.

Με μια ξύλινη κουτάλα και ανακατεύοντας μαλακά προσθέστε το ζαμπόν (ή τη γαλοπούλα), το τυρί και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να κρυώσει για τα επόμενα 20 λεπτά.

Αλευρώστε τα χέρια σας και πάρτε 2 κ.σ. από το μείγμα πατάτας και φτιάξτε ένα “λουκάνικο”, περίπου 8 εκ., πλακέ.

Βουτήξτε το στο αλεύρι, στην συνέχεια βουτήξτε το στα αυγά και τέλος στην τριμμένη φρυγανιά και τοποθετήστε το σε μια πιατέλα.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλο το μείγμα. Μόλις τελειώσετε, τοποθετήστε την πιατέλα στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα προσθέστε λάδι (μια στρώση περίπου 5 εκ.) και ζεστάνετε το σε μεσαία-υψηλή φωτιά.

Βγάλτε την πιατέλα από την κατάψυξη και τηγανίστε τις κροκέτες σε δόσεις για περίπου 2 λεπτά αναποδογυρνώντας τες, όσες φορές χρειαστεί. Θα πρέπει η κροκέτες να είναι τραγανές και να έχουν χρώμα χρυσαφένιο.

Μόλις τηγανιστούν μεταφέρετε τις κροκέτεςαρχικά σε ένα χαρτί κουζίνας για να αποβάλουν τα λάδια και στη συνέχεια σε μια πιατέλα.

Γαρνίρετε με το αλάτι και σερβίρετε.

Σχετικές Συνταγές