Ζυμαρικά σπαγγέτιi με σάλτσα από ψητά ντοματάκια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
Zymarika Spaghetti me saltsa apo psita ntomatakia

Υλικά

  • 16 κούπες νερό
  • 2 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 226 γρ ζυμαρικά Spaghetti
  • 2 2/3 κούπες ντοματάκια
  • 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 3/8 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 1/8 κ.γ. κόκκινο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 2 ½ κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 2 ½ κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • ½ κούπα ημιμαλακό κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο (περίπου 56 γρ)

Διαδικασία

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230ο C.

Σε ένα μεγάλο μαγειρικό σκεύος (τύπου γάστρα) βράστε τις 16 κούπες νερού. Προσθέστε στο βραστό νερό 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά. Μαγειρέψτε τα για 10 λεπτά ή μέχρι τα ζυμαρικά να είναι al dente. Με ένα σουρωτήρι στραγγίστε τα ζυμαρικά πάνω από μια λεκάνη και διατηρήστε το 1/3 κούπας απο τον ζωμο. Ξανατοποθετήστε τα ζυμαρικά στο μαγειρικό σκεύος, βάλτε το στην άκρη και κρατήστε τα ζεστά.

Ενώ μαγειρεύονται τα ζυμαρικά, σε ένα ταψί βάλτε τα ντοματάκια, την 1 κ.σ. λάδι, το ξύδι, τα 3/8 κ.γ. αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε τα όλα έτσι ώστε να απλωθούν τα μπαχαρικά στα ντοματάκια. Ψήστε το μείγμα με τα ντοματάκια στους 230ο C για 10 λεπτά ή μέχρι τα ντοματάκια να γίνουν μαλακά και ελαφρώς παραψημένα σε σημεία. Τοποθετήστε τα ντοματάκια και τυχών ζωμό ντομάτας στα ζυμαρικά στο μαγειρικό σκεύος.

Προσθέστε 3 κ.σ. από τον ζωμό των ζυμαρικών στο ταψί και ξεκολλήστε τυχών κολλημένα συστατικά. Με προσοχή ρίξτε τον ζωμό από το ταψί και την υπολοιπόμενη 1 κ.σ. λάδι στα ζυμαρικά.

Τοποθετήστε το μαγειρικό σκεύος πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τον υπολειπόμενο ζωμό από τα ζυμαρικά, 1 κ.σ. την φορά μέχρι το μείγμα των ζυμαρικών να είναι υγρό, ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ανακατεύοντας προσθέστε τον βασιλικό και τον μαϊντανό. Ραντίστε με το τυρί και σερβίρετε άμεσα.

Σημειώσεις: Για λίγο περισσότερο χρώμα χρησιμοποιήστε ντομάτες διαφόρων χρωματικών αποχρώσεων.

Σχετικές Συνταγές