Ζυμαρικά με σπαράγγια, πανσέτα και κουκουνάρια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 4
Zymarika me sparaggia panseta kai koukounaria

Υλικά

  • 226 γρ ζυμαρικά Cavatappi
  • 450 γρ σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα διαγωνίως σε κομμάτια 3-4 cm.
  • 1 κ.γ. σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 56 γρ πανσέτα, κομμένα σε κύβους
  • 2 κ.σ. φρεσκστυμμένο χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • ¼ κούπα τυρί Parmigiano-Reggiano, τριμμένο-θρυμματισμένο

Διαδικασία

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200ο C.

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά βάση των οδηγιών του πακέτου, παραλείποντας το αλάτι και τυχών μαγειρικά λίπη. Τα τελευταία 3 λεπτά μαγειρέματος των ζυμαρικών προσθέστε τα σπαράγγια. Σουρώστε τα ζυμαρικά και πασπαλίστε τα με το σκόρδο και ξαναβάλτε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά.

Σε ένα ταψί τοποθετήστε τα κουκουνάρια και ψήστε τα για 3 λεπτά στους 200ο C ή μεχρι να γίνουν χρυσαφένια και αρωματικά. Ανακινήστε τα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Μόλις ψηθούν τα κουκουνάρια τοποθετήστε τα σε μια λεκάνη.

Ανεβάστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 250ο C. Τοποθετήστε τις πανσέτες στο ταψί και ψήστε τες για 6 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά.

Σε μια λεκάνη ανακατέψτε τον χυμό λεμονιού, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε ελαφριά και καλά. Πασπαλίστε το μείγμα πάνω από τα ζυμαρικά και ανακινήστε καλά. Πασπαλίστε τα ζυμαρικά με τα κουκουνάρια, τις πανσέτες και το τυρί και σερβίρετε.

Σημείωση: τα κουκουνάρια ταιριάζουν πολύ με αυτό το πιάτο, αλλά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με καρύδια.

Σχετικές Συνταγές