Τριπλό γλυκό σοκολάτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 16
Triplo glyko sokolatas

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 κούπα βραστό νερό
  • ½ κούπα & 1 κ.σ. κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 56 γρ σοκολάτα υγείας, ψιλοκομμένη σε κομματάκια
  • 1 ¾ κούπες ζάχαρη
  • 6 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 ασπράδια μεγάλων αυγών
  • ½ κούπα ξινόκρεμα, με χαμηλά λιπαρά
  • 226 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 2 κούπες)
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1/3 κούπας γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 113 γρ σοκολάτα γάλακτος, κομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 1 μερίδα σπιτική μαρέγκα (= χτυπήστε 1 ασπράδι αυγού με 54 γρ ζαχαρη)

Για την επικάλυψη (γλάσο):

  • ½ κούπα ζάχαρη άχνη
  • ¼ κούπας κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 3 κ.σ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κ.γ. βούτυρο
  • ½ κ.γ. καφέ espresso
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 28 γρ σοκολάτα υγείας, κομμένη σε μικρά κομματάκια

Διαδικασία

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175ο C και στη συνέχεια βουτυρώστε 2 κυκλικά ταψιά των 20cm. Τοποθετήστε στον πάτο των ταψιών λαδόκολλα. Πασπαλίστε τα ταψιά με την 1 κ.σ. κακάο. (Η λαδόκολλα είναι για δική σας ευκολία-προαιρετικά).

Για τη ζύμη:

Σε μια λεκάνη ανακατέψτε την 1 κούπα βραστού νερού και την ½ κούπα κακάο. Προσθέστε τα 56 γρ σοκολάτας υγείας και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο, και στην συνέχεια αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατέψτε 1 ¾ κούπες κρυσταλική ζάχαρη, 6 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. βανίλια. Χτυπήστε το παραπάνω μείγμα με ένα μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέστε τα ασπράδια αυγού, ένα την φορά χτυπώντας το μείγμα πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε την ξινόκρεμα και χτυπήστε με το μιξερ για 2 λεπτά. Σε μια μικρή λεκάνη ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα και ½ κ.γ. αλάτι. Εναλλάξ προσθέστε το μείγμα αλευριού και το μείγμα κακάο στο μείγμα ζάχαρης. Ξεκινήστε και τελειώστε με μείγμα αλευριού. Ανακατέψτε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη. 

Μοιράστε την ζύμη στα 2 ταψιά και ψήστε στους 175ο C για 30 λεπτά ή μέχρι να εισάγεται μια οδοντογρυφίδα στην μέση των ταψιών και να βγεί με μικρά υγρά ψίχουλα ζύμης. Αφήστε να κρυώσουν τα ταψιά για 10 λεπτά και μετά αφαιρέστε την ζύμη από τα ταψιά και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως. Την λαδόκολλα μπορείτε να την πετάξετε.

Για τη γέμιση:

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μεσαία-χαμηλή φωτιά ανακατέψτε 1/3 κούπας γάλα, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο και 1 πρέζα αλάτι. Ανακατεύοντας διαρκώς φέρτε τα υλικά σε βράσει. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα αφήστε να μαγειρετούν τα υλικά για 1 λεπτό ή μεχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέστε την σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Τοποθετήστε το μείγμα σε μια λεκάνη και αφήστε το να κρυώσει λίγο αφού το καλύψετε με ένα πανί. Ανακατεύοντας προσθέστε την μαρέγκα.

Για το γλάσο:

Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετήστε την ζάχαρη άχνη και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα μαγείρεψτε το μείγμα αυτό για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Σε μια πιατέλα τοποθετήστε το 1ο γλυκό. Απλώστε ομοιόμορφα την γέμιση αφήνοντας ένα μικρό κενό στις άκρες. Τοποθετήστε και το 2ο γλυκό από πάνω. Περιχύστε το γλάσο και απλώστε το και στα τοιχώματα του γλυκού.

Σχετικές Συνταγές