Σοκολατένιο γλυκό πέντε βασικών συστατικών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6
Sokolatenio glyko pente basikon systatikon

Υλικά

Υλικά ζύμης:

  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • ½ κούπα νερό
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κρόκοι μεγάλων αυγών
  • 56 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου ½ κούπα)
  • 1/3 κούπας κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 1 πρέζα αλατιού
  • 3 ασπράδια μεγάλων αυγών

Υλικά επικάλυψης (γλάσο):

  • ¼ κούπας νερό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • ½ κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά γαρνιρίσματος:

  • 2 ασπράδια μεγάλων αυγών
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • Φύλλα μέντας (προαιρετικά)

Διαδικασία

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175ο C.

Για την ζύμη: Βουτυρώστε 6 φορμάκια των 220 γρ. Πασπαλίστε τα φορμάκια με 3 κ.σ. ζάχαρη αδειάζοντας το πλεόνασμα. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατέψτε το ¼ κούπας & 1 κ.σ. ζάχαρη, ½ κούπα νερό, 2 κ.σ. βούτυρο και τους κρόκους αυγού. Χτυπήστε τα με ένα σύρμα μέχρι να ανακατεύτουν καλά. Σε μια δεύτερη λεκάνη ανακατέψτε καλά τα 56 γρ ( ½ κούπα) αλεύρι, το 1/3 κούπας κακάο και το αλάτι. Προσθέστε το μείγμα αλευριού στο μείγμα αυγού και ανακατέψτε καλά (το μείγμα θα έχει μερικούς κόκους). Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετήστε τα 3 ασπράδια αυγού και χτυπήστε τα με το μίξερ μέχρι να γίνουν αφρώδες. Σταδιακά προσθέστε το ¼ κούπας ζάχαρη, 1 κ.σ. την φορά, χτυπώντας με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να εμφανιστούν κορυφές. Με το χέρι και χρησιμοποιώντας μια κουτάλα σταδιακά ανακατέψτε το ¼ του μείγματος απο τα ασπραδια αυγού στην ζύμη. Σταδιακά προσθέστε και το υπόλοιπο μείγμα απο τα ασπράδια αυγού. Μοιράστε την ζύμη στα φορμάκια και ψήστε τα στους 175ο C για 20 λεπτά ή μέχρι να τρυπήσετε το γλυκο με μια οδοντογλυφίδα και αυτή βγει καθαρή. Αφήστε τα φορμακια να κρυώσουν. Περάστε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στα εσωτερικά τοιχώματα από τα φορμάκια και αναποδογυρίστε τα σε μια πιατέλα.

Για το γλάσο: Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατέψτε το ¼ κούπας νερό, τις 2 κ.σ. ζάχαρη, την 1 κ.σ. βούτυρο και την ½ κ.γ. αλεύρι και ανακατεύοντας διαρκώς μαγειρέψτε το μείγμα σε μεσαία φωτιά για 2 λεπτά ή μέχρι να πήξη και να βγάλει φουσκάλες το μείγμα. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από την φωτιά, κρατήστε το γλάσο ζεστό.

Για το γαρνίρισμα: Σε ένα μπεν μαρί ανακατέψτε: 2 ασπράδια αυγού και 2 κ.σ. ζάχαρη. Μαγειρέψτε το μείγμα πάνω απο νερό που σιγοβράζει μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (περίπου για 2 λεπτά). Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε διαρκώς με ένα σύρμα. Τοποθετήστε το μείγμα σε μια μεσαία λεκάνη και χτυπήστε το με ένα μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα και να σχηματίζονται κορυφές (περίπου 2 λεπτά).

Γαρνίρεται κάθε γλυκό με 1 ½ κ.σ. γλάσο σοκολάτας & περίπου ¼ κούπας μαρέγκα. Εάν το επιθυμείτε μπορείτε να γαρνίρετε με φύλλα μέντας. Σερβίρετε άμεσα.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αβγό (ασπράδι) Αβγό (κρόκος) Αλάτι Αλεύρι Βούτυρο Βούτυρο (ανάλατο) Ζάχαρη Ζάχαρη (ξανθή) Κακάο Μέντα Νερό

Σχετικές Συνταγές