Πορτοκαλοσοκολατένιο γλυκό σε στρώσεις

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 16
Portokalosokolatenio glyko se stroseis

Υλικά

Υλικά ζύμης:

  • 1 κούπα βραστό νερό
  • 2/3 κούπας κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • 56 γρ σοκολάτα υγείας, ψιλοκομμένη σε μικρά κομματάκια
  • 2 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ¾ κούπες ζάχαρη
  • 6 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 ασπράδια μεγάλων αυγών
  • ½ κούπα ξινόκρεμα χωρίς λιπαρά
  • 210 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 2/3 κούπας)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι

Υλικά γέμισης:

  • 1/3 κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. καλαμποκάλευρο
  • 2 ½ κ.γ. κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • ¾ κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 7 γρ σοκολάτα υγείας, ψιλοκομμένη
  • 1 μερίδα σπιτική μαρέγκα ( = χτυπήστε 1 ασπράδι αυγού με 54 gr ζαχαρη)

Υλικά επικάλυψης (γλάσο):

  • 2 κ.σ. γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 113 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

Διαδικασία

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175ο C.

Για την ζύμη: Σε μια λεκάνη προσθέστε το νερό και το κακάο, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέστε την  σοκολάτα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο. Αφήστε την λεκάνη στην άκρη να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Βουτυρώστε 2 κυκλικά ταψιά 20 cm και πασπαλίστε τα με 1 κ.γ. αλεύρι. Για ευκολία εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε μια λαδόκολλα μετα το βουτύρωμα του ταψιού.  

Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετήστε την ζάχαρη, το βούτυρο και την βανίλια και χτυπήστε τα υλικά με ένα μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέστε τα ασπράδια αυγών, ένα την φορά χτυπώντας τα με το μίξερ πολύ καλά μετά από κάθε πρσθήκη. Προσθέστε την ξινόκρεμα και χτυπήστε την για 2 λεπτά με το μίξερ. Σε μια δεύτερη λεκάνη ανακατέψτε πολύ καλά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα και το αλάτι. Εναλλάξ προσθέστε το μείγμα αλευριού και το μείγμα κακάου στο μείγμα ζάχαρης, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το μείγμα αλευριού. Ανακατέψτε  μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά. Μοιράστε την ζύμη στα 2 ταψιά και ψήστε τα για 30 λεπτά στους 175ο C ή μέχρι να είναι έτοιμα τα γλυκά (εισάγεται στο κέντρο των ταψιών μια οδοντογλυφίδα και αφαιρέστε την. Πρέπει η οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή). Αφήστε τα γλυκά στα ταψιά για 10 λεπτά να κρυώσουν και μετα αφαιρέστε τα γλυκά από τα ταψιά.

Για την γέμιση: Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετήστε τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από την μαρέγκα και ανακατεύοντας διαρκώς φέρτε το μείγμα σε βράση. Βάλτε το περιεχόμενο σε μια λεκάνη, καλύψτε την και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέστε την μαρέγκα και ανακατέψτε.

Για το γλάσο: Σε μια λεκάνη (που μπαίνει σε φούρνο μικροκυμμάτων) τοποθετήστε το βούτυρο, την σοκολάτα και ανακατέψτε. Τοποθετήστε τη λεκάνη στον φούρνο μικροκυμμάτων και ψήστε το μείγμα για 1 λεπτό στην υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας κάθε 15 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Τοποθετήστε το 1ο γλυκό σε μια πιατέλα. Απλώστε την γέμιση απο πάνω και καλύψτε με το 2ο γλυκο. Με μια κουτάλα ρίξτε το γλάσο ζεστό πάνω απο το γλυκό και αφήστε το να τρέξει στα τοιχώματα.

Σχετικές Συνταγές