Γλυκό σοκολάτα βανίλια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 20
Glyko sokolata banilia

Υλικά

  • 2 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 255 γρ)
  • 2 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ¾ κούπας νερό
  • ½ κούπα βούτυρο
  • ½ κούπα κακάο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
  • ½ κούπα βουτυρόγαλα με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • 1/3 κούπας γάλα χωρίς λιπαρά
  • 3 κούπες ζάχαρη άχνη
  • ¼ κούπας τεμαχισμένα πεκάν, ψημένα

Διαδικασία

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190ο C, βουτυρώστε και αλευρώστε (2 κ.γ. αλέυρι) ένα ταψί 33x22 cm και αφήστε το στην άκρη.

Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετήστε 2 κούπες αλεύρι, 2 κούπες ζάχαρη, 1 κ.γ. σόδα, 1 κ.γ. κάνελα και ¼ κ.γ. αλάτι και ανακατέψτε πολύ καλά. Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετήστε ¾ κούπας νερό, ½ κούπα βούτυρο και ¼ κούπας κακάο και φέρτε το μείγμα σε βράση ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προσθέστε το μείγμα κακάου στο μείγμα αλευριού. Χτυπήστε το μείγμα με ένα μιξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και ομοιόμορφο. Προσθέστε στο μείγμα το βουτυρόγαλα, το 1 κ.γ. βανίλια και τα αυγά και χτυπήστε τα υλικά πολύ καλά.

Τοποθετήστε την ζύμη στο ταψί και ψήστε στους 190ο C για 22 λεπτά ή μέχρι να εισάγεται μια οδοντογλυφίδα στην μέση του ταψιού και την βγάλετε τελείως καθαρή. Βγάλτε το γλυκό από το ταψί, τοποθετήστε το σε μία πιατέλα και αφήστε το να κρυώσει λίγο.

Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετήστε 6 κ.σ. βούτυρο, το γάλα και το υπολειπόμενο 1/4 κούπας κακάο και ανακατεύοντας διαρκώς φέρτε το μείγμα σε βράση. Αφαιρέστε τη κατσαρόλα απο την φωτιά. Σταδιακά προσθέστε την ζάχαρη άχνη και τις υπολοιπόμενες 2 κ.γ. βανίλια. Απλώστε το μείγμα ζεστό πάνω από το γλυκό και πασπαλίστε με τα πεκάν. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν σερβίρετε.

Σχετικές Συνταγές