Κοτόπιτα με δαμάσκηνα και φύλλο γιαουρτιού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
Kotopita me damaskina kai fyllo giaourtiou

Υλικά

Για το φύλλο

  • 400 γρ. αλεύρι 
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 120 γρ. γιαούρτι πρόβειο 
  • 1 αυγό
  • 4 γρ. μαγιά σκόνη 
  • αλάτι
  • περίπου 120 γρ. νερό, ή όσο χρειαστεί
  • Για τη γέμιση
  • 400 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο 
  • 20 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. βούτυρο 
  • 50 γρ. αλεύρι 
  • 200 ml ζωμό κοτόπουλου, από το νερό που έβρασε το κοτόπουλο
  • μοσχοκάρυδο
  • λευκό πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Διαδικασία

Πλένουμε, καθαρίζουμε και βράζουμε το κοτόπουλο, ξαφρίζοντας κατά διαστήματα. Κρυώνουμε το κοτόπουλο και κρατάμε το ζωμό.

Ετοιμάζουμε την ζύμη με αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο νερό, γιαούρτι, αυγά, μαγιά, αλάτι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρώς το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας, το κοτόπουλο που έχουμε ψιλοκόψει τα δαμάσκηνα και τον ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε. Μετά από 5 λεπτά το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κεφαλογραβιέρα, αβγά και ενσωματώνουμε όλα τα υλικά.

Ανοίγουμε φύλλο και στρώνουμε το μισό σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί. Προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε με το υπόλοιπο φύλλο.

Αλείφουμε με αβγό χτυπημένο, χαράσσουμε την πίτα ή τρυπάμε τη ζύμη μ’ ένα πιρούνι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40’ περίπου.

Σχετικές Συνταγές