Ρολά Κανέλας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6
Rola Kanelas

Υλικά

Υλικά ζύμης:

  • 1 κούπα γάλα πλήρες
  • 2 ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
  • ¼ κούπας + ¼ κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο, συν λίγο ακόμα για το βουτύρωμα
  • 1 κρόκο αυγού μεγάλου
  • 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 ¾ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ίσως και λίγο παραπάνω
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Υλικά γέμισης:

  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν λίγο για αλευρώματα
  • 12 κ.σ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, συν λίγο για το βουτύρωμα του ταψιού
  • ½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

Υλικά επικάλυψης (γλάσο):

  • 2 κούπες ζάχαρη άχνη
  • 1/3 κούπες κρέμα γάλακτος  
  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

Διαδικασία

Για την ζύμη:

Σε μια μεσαία κατσαρόλα τοποθετήστε το γάλα και ζεστάνετε το σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φτάσει τους (περίπου) 35ο C. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά και πασπαλίστε με την μαγιά και το ¼ κ.γ. ζάχαρη, προσοχή μην ανακατέψετε. Αφήστε το στην άκρη μέχρι να γίνει αφρώδες (περίπου για 5 λεπτά). Με ένα μίξερ χτυπήστε το λιωμένο βούτυρο, τον κρόκο και την βανίλια στο παραπάνω μείγμα.

Σε μια λεκάνη χτυπήστε το αλεύρι, την υπολειπόμενη ¼ κούπας ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Δημιουργήστε μια τρύπα στην μέση του μείγματος αλευριού που βρίσκετε στη λεκάνη και ρίξτε το μείγμα μαγιάς. Ανακατέψτε το μείγμα με το μίξερ, χρησιμοποιώντας τον ειδικό γάντζο για ζύμες, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γίνει χοντρή και ελαφρώς κολλώδες. Συνεχίστε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα μεχρι η ζύμη να κολλήσει στον γαντζο (περίπου για 6 λεπτά). Εαν χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε μέχρι 2 κ.σ. επιπλέον αλεύρι.

Βγάλτε την ζύμη από την λεκάνη και δημιουργήστε μια μπάλα. Βουτυρώστε την λεκάνη και τοποθετήστε πάλι την ζύμη στην λεκάνη. Γυριστε την μπάλα γύρω γύρω για να απορροφήσει το βούτυρο. Καλύψτε την λεκάνη με διαφανής μεμβράνη, και αφήστε την ζύμη να φουσκώσει. Η ζύμη πρέπει να γίνει διπλάσια (αφήστε την για 1 ώρα & 15 λεπτά)

 

Δημιουργήστε τα ρολά κανέλας:

Αλευρώστε μια επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίξτε την ζύμη. Δημιουργήστε ένα παραλληλόγραμμα, 30x35 cm, του οποίου η πιο μεγάλη πλευρά θα είναι προς τα εσάς. Αλείψτε την πάνω πλευρά της ζύμης με το μαλακό βούτυρο αφήνοντας ένα μικρό κενό (1,25 cm) στην μια πλευρά των 35 cm, την πιο μακρινη απο εσάς. Σε μια μικρή λεκάνη ανακατέψτε την ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίστε το μείγμα πάνω από το βούτυρο. Με ένα πινέλο μαγειρικής βρέξτε με νερό την πλευρά (σημείο) που δεν βάλατε βούτυρο. Ξεκινώντας απο την πλευρά μπροστά σας, τυλίξτε τη ζύμη σφικτά, δημιουργώντας ένα ρολό και πιέστε την μακριά από εσάς πλευρά για να κλείσει το ρολό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το ρολό σε 6 ίσια κομμάτια.

Βουτυρώστε ένα ταψί 22x33 cm και τοποθετήστε τα ρολά σε αυτό, η κομμένη πλευρά να ακουμπάει κάτω και αφήνοντας κενό μεταξύ των ρολών. Καλύψτε το ταψί με διαφανής μεμβράνη και αφήστε τα ρολά να φουσκώσουν, πρέπει να γίνουν διπλάσια σε μέγεθος, για περίπου 40 λεπτά.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160ο C, και ψήστε τα ρολά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένειο χρώμα, για περίπου 35 λεπτά. Αφήστε τα στο ταψί να κρυώσουν για 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ φτιάξτε το γλάσο: Κοσκινίστε την ζάχαρη άχνη σε μια λεκάνη. Προσθέστε στην ζάχαρη άχνη την κρέμα και το λιωμένο βούτυρο και χτυπήστε τα με ένα μίξερ χειρός. Τοποθετήστε τα ρολά σε μια πιατέλα και με ένα κουτάλι περιχύστε το γλάσο όσο τα ρολά είναι ακόμα ζεστά.

Σχετικές Συνταγές