Τυρόπιτα με λιαστή ντομάτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Tyropita me liasti ntomata

Υλικά

Για την πίτα:
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, για το ταψί
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • ½ φλ γάλα
  • 1 κ.σ. σουσάμι
Για τη γέμιση:
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα, ζεστό
  • 350 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο, τριμμένο
  • 3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες και καλά στραγγισμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για τη γέμιση:

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει ελαφρώς.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, πασπαλιστά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, και το καβουρδίζουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, έντονα και σταθερά, ώστε η κάθε δόση να απορροφάται από το σιμιγδάλι, πριν προσθέσουμε την επόμενη. Στο τέλος θα έχουμε φτιάξει μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα.

Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τα αβγά, τις λιαστές ντομάτες, ελάχιστο αλάτι (με φειδώ γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και άφθονο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά.


Για την πίτα:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Λαδώνουμε καλά ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα ως τη μέση.

Μοιράζουμε τη γέμιση στο φύλλο και τη σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνουμε στα τοιχώματα του ταψιού.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αβγό με το γάλα και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.

Απλώνουμε το μίγμα με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε την τυρομπουγάτσα για 45 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Γάλα Ελαιόλαδο Κεφαλοτύρι Λιαστές ντομάτες Πιπέρι (Μαύρο) Σιμιγδάλι Σιμιγδάλι (ψιλό) Σουσάμι Σφολιάτα Φέτα

Σχετικές Συνταγές