Τραχανόπιτα Αλοννήσου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
Trachanopita Alonnisou

Υλικά

Για τη γέμιση
  • 400 γρ. γλυκό τραχανά
  • 3 νεροπότηρα νερό
  • 1 λίτρο γάλα
  • 3 μεσαία κρεμμύδια περασμένα στον τρίφτη
  • 300 γραμμ. μυζήθρα
  • 4 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι
Υλικά για το φύλλο
  • 400γρ αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • 1 φλιτζάνι περίπου νερό 
 

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 3 νεροπότηρα νερό, τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και όταν πήξει λίγο ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Όταν πήξουν καλά τα υλικά, τα ρίχνουμε στο μίγμα, σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε για λίγο να κρυώσει η γέμιση. Συγχρόνως, χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε και αυτά στη γέμιση όσο ανακατεύουμε.

Για το φύλλο

Αδειάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, με το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε λίγο από τη ζύμη και ανοίγουμε ένα φύλλο με τον πλάστη, όσο είναι το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Αλείφουμε τον πάτο του ταψιού με λάδι, απλώνουμε το φύλλο .Ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια του φύλλου.. Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε στο ταψί και καλύπτουμε με τη γέμιση που ετοιμάσαμε προηγουμένως. Σκεπάζουμε με ένα τρίτο φύλλο που ανοίγουμε, ρίχνουμε λίγο λάδι και σκεπάζουμε με το 4ο φύλλο που ανοίγουμε.

Κόβουμε γύρω γύρω το φύλλο που περισσεύει και το κεντάμε στις άκρες. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ψηθεί.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Αλεύρι Γάλα Ελαιόλαδο Κρεμμύδι Μυζήθρα Νερό Πιπέρι (Μαύρο) Τραχανάς (γλυκός)

Σχετικές Συνταγές