Κουκιά ξερά στον φούρνο Ιθάκη (μεγάλη εβδομάδα)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΣΠΡΙΑ

Υλικά
- 800γρ. - 1 κιλό κουκιά ξερά κάλοψα (βραστερά)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3/4 - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 6-7 φλιτζάνια νερό
Διαδικασία
Μουσκεύουμε τα κουκιά αποβραδύς. Την άλλη μέρα τα καθαρίζουμε από τις φλούδες και τα βάζουμε σε ταψί φούρνου ή σε στρογγυλό νούμερο 42.
Τρίβουμε το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Προσθέτουμε ζεστό νερό και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς. Κάθε τόσο ανακατεύουμε μήπως χρειαστεί κι άλλο λίγο νερό.
Στο τέλος το αφήνουμε να κάνουν μία χρυσοψημένη κρούστα. Στο πιάτο ρίχνουμε λεμόνι.