Ρύζι με ψητά κολοκυθάκια, αβοκάντο και ελιές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Ryzi me psita kolokythakia avokanto kai elies

Υλικά

  • 400 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 αβοκάντο ώριμο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 φλ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό + επιπλέον, για γαρνιτούρα
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • 3 κ.σ. νερό

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει.

Ρίχνουμε το ρύζι και το φύλλο δάφνης και βράζουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τα κολοκυθάκια.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, γυρνάμε τα κολοκυθάκια από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά. Θέλουμε να ψηθούν και να μαλακώσουν, αλλά να παραμείνουν τρυφερά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα κολοκυθάκια στην άκρη να κρυώσουν.

Μόλις κρυώσουν, τα βάζουμε στο μπολ με το ρύζι, προσθέτουμε το αβοκάντο και τις ελιές και ανακατεύουμε απαλά.

Εντωμεταξύ σε ένα μούλτι χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, την κάπαρη, αλάτι, πιπέρι και το νερό.

Περιχύνουμε με την σως το ρύζι με τα κολοκυθάκια και τις ελιές και ανακατεύουμε απαλά.

Γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβοκάντο Αλάτι Δάφνη Ελαιόλαδο Ελιές Ελιές (Καλαμών) Κάπαρη Κολοκυθάκια Μαϊντανός Νερό Ξύδι Πιπέρι (Μαύρο) Ρύζι (μακρύκοκκο) Σκόρδο

Σχετικές Συνταγές