Σπανακοπιτάκια με ελιές και κεφαλοτύρι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 16 σπανακοπιτάκια ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Spanakopitakia me elies kai kefalotyri

Υλικά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σπανάκι, μόνο τα φύλλα
  • ½  ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 120 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 1 φλ. ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 2 αβγά, χτυπημένα για τη γέμιση + 2 αβγά, χτυπημένα για την επάλειψη των φύλλων
  • 2 φύλλα σφολιάτας

 

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και το πράσο, μέχρι να μαραθούν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τον άνηθο, το κεφαλοτύρι, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

Ρίχνουμε τα 2 χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1800C.

Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας στην επιφάνεια εργασίας.

Κόβουμε κατά μήκος το κάθε φύλλο σφολιάτας σε 2 λωρίδες και κάθε λωρίδα σε 4 κομμάτια, για να πάρουμε 16 κομμάτια ζύμης.

Αλείφουμε τα κομμάτια ζύμης με τα άλλα 2 χτυπημένα αβγά.

Βάζουμε μία μεγάλη κουταλιά γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης, διπλώνουμε το φύλλο και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες, να κλείσει καλά το σπανακοπιτάκι.

Βάζουμε τα σπανακοπιτάκια σε ένα ταψί, που από πριν έχουμε λαδώσει ελαφρώς και τα ψήνουμε για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν καλά και από κάτω.

Σερβίρουμε τα σπανακοπιτάκια αμέσως.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Άνηθος Ελαιόλαδο Ελιές Ελιές (Μαύρες) Κεφαλοτύρι Κρεμμυδάκια φρέσκα Πιπέρι (Μαύρο) Πράσα Σκόρδο Σπανάκι Φύλλο (σφολιάτας)

Σχετικές Συνταγές