Μουσακάς με κολοκυθάκια και μελιτζάνες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Moysakas me kolokythakia kai melitzanes

Υλικά

Για το μουσακά:

  • 2-3 μελιτζάνες μεγάλες
  • αλάτι, κατά βούληση
  • 3 πατάτες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο βούτυρο, για το πυρέξ
  • 1 κ.σ. σιμιγδάλι
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • μερικά φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα

Για τον κιμά:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 φλ. ζωμό βοδινού
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

Για την μπεσαμέλ:

  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 5 κ.σ. αλεύρι
  • 800 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
  • 1 αβγό, κρόκος
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση

Διαδικασία

Για το μουσακά:

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρόγγυλες φέτες πάχους 1εκ., τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά.

Αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 200°C.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, βάζουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ, το κύμινο, την κανέλα, το φύλλο δάφνης, το ζωμό βοδινού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε με νερό ώστε να καλυφτεί ο κιμάς και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σωθούν τα υγρά του.

Εντωμεταξύ, κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια  σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.

Σε ένα σχαροτήγανο βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

Ψήνουμε λίγα-λίγα τα κολοκυθάκια και τις πατάτες και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βουτυρώνουμε λίγο ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε τον πάτο με το σιμιγδάλι.

Απλώνουμε ένα στρώμα πατάτες και από πάνω μελιτζάνες, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες του πυρέξ.

Απλώνουμε τον κιμά πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με ¼ τριμμένο τυρί.

Απλώνουμε άλλο ένα στρώμα μελιτζάνες και πασπαλίζουμε και πάλι με ¼ τυρί.

Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ φροντίζοντας να απλωθεί και γύρω-γύρω στις άκρες και στις γωνίες.

Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε τέλος και τα κολοκυθάκια.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε στους 175C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Αφήνουμε το μουσακά στην άκρη για 15-20 λεπτά να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, ρίχνουμε την καυτερή πιπερίτσα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Για την μπεσαμέλ:

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε να ρουφήξει το βούτυρο και να αρχίσει να ψήνεται.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς.

Σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το μείγμα, αλλά να μη βράσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον κρόκο αβγού και το μοσχοκάρυδο.

Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

 

Σχετικές Συνταγές