Γαλατόπιτα με φιστίκια, ροδόνερο και φύλλο Βηρυτού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 1 ταψί ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Galatopita me fιstikia rodonero kai phyllo Viritoy

Υλικά

Για τη γαλατόπιτα:
  • 13-14 φύλλα Βηρυτού 
  • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 750 γρ. γάλα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα
  • 2 στικ βανίλια
  • 100 γρ. ροδόνερο
  • 400 γρ. κρόκοι αβγών
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 180 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και ανακατεύουμε με σύρμα.

Αφού πάρει θερμοκρασία το μείγμα, προσθέτουμε και το ροδόνερο.

Όσο το μείγμα ζεσταίνεται, σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε τους κρόκους με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να γείνει μία μάζα.

Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα με την κρέμα γάλακτος και το γάλα στο μείγμα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα. 

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με σύρμα για να μην κάνει το αλεύρι κόμπους.

Επιστρέφουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. 

Μόλις η γέμιση δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 34cm.

Αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο και απλώνουμε τα μισά φύλλα να σκεπάσουν το ταψί.

Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε προσεκτικά να πάει παντού.

Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα με προσοχή, κλείνοντας κάθε φορά κάθε φύλλο προς τα μέσα και αλείφοντάς τα με βούτυρο ενδιάμεσα.

Αλείφουμε πολύ καλά με βούτυρο το τελευταίο φύλλο, με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C  για 35 περίπου λεπτά.

Σχετικές Συνταγές