Κιμαδόπιτα με παραδοσιακό φύλλο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 1 ταψί ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kimadopita me paradosiako phyllo

Υλικά

  • 8-9 παραδοσιακά φύλλα 
  • ⅓ φλ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • ½ φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 φλ. νερό
  • ½ φλ. κασέρι, τριμμένο
  • ½ φλ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • ελαιόλαδο,για το ταψί και τα φύλλα

 

Διαδικασία

Σε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πράσα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να δυαλίσουμε τους σβόλους του κιμά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε το καρότο, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, τον ντοματοπελτέ και νερό τόσο, ώστε να σκεπάσει τον κιμά.

Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο.

Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, το βούτυρο, το μαϊντανό και τα αβγά, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 30cm.

Λαδώνουμε πολύ καλά και απλώνουμε 5 φύλλα να σκεπάσουν το ταψί.

Προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τη ζύμη πιέζοντας η γέμιση να πάει παντού.

Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα με προσοχή, κλείνοντας κάθε φορά κάθε φύλλο και αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο ενδιάμεσα.

Λαδώνουμε πολύ καλά το τελευταίο φύλλο, με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C  για 40 περίπου λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σχετικές Συνταγές