Ψητό λαβράκι με ντοματίνια, βασιλικό και καραμελωμένα κρεμμύδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Psito lavraki me ntomatinia vasiliko kai karamelomena kremmydia

Υλικά

  • 2 ολόκληρα λαβράκια (500 γρ. / λαβράκι), καθαρισμένα
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 30-40 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • φύλλα δάφνης
  • 4 φέτες λεμονιού
  • φρέσκος βασιλικός , χοντροκομμένος

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Αλατοπιπερώνουμε καλά τα ψάρια, τα αλείφουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι σε 2-3 σημεία από κάθε πλευρά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα ντοματίνια για 8 περίπου λεπτά.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στρώνουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στη βάση ενός  ταψιού.

Προσθέτουμε τη δάφνη και μεταφέρουμε τα λαβράκια στο ταψί με τα λαχανικά.

 Bάζουμε μέσα στην κοιλιά κάθε ψαριού από 2 φέτες λεμονιού.

Περιχύνουμε με  το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά, φροντίζοντας στο ενδιάμεσο να ραντίζουμε τα ψάρια με τα υγρά του ταψιού.

Πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Βασιλικός Δάφνη Ελαιόλαδο Ζάχαρη Κρασί (λευκό) Κρεμμύδι Λαβράκια Λεμόνια Ντοματίνια Πιπέρι (Μαύρο)

Σχετικές Συνταγές