Κέικ με μύρτιλα, λεμόνι και γιαούρτι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Keik me myrtila lemoni kai giaoyrti

Υλικά

  • 375 γρ. μύρτιλα, χωρισμένα σε 3 μέρη
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ¼ φλ. (275 γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2/3 φλ. (165 ml.) φυτικό λάδι
  • 2 αβγά
  • 1 ½ κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • ¼ φλ. (65 ml.) χυμό λεμονιού
  • 1 φλ. (250 γρ.) γιαούρτι
  • 2 ¼ φλ. (335 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.

Βουτυρώνουμε μια αποσπώμενη φόρμα 22εκ. με βούτυρο και την στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ξεπλένουμε τα μύρτιλα και τα στραγγίζουμε.

Αφήνουμε στην άκρη το 1/3 από τα μύρτιλα για την επικάλυψη.

Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα μύρτιλα με 1 κ.σ. αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το φυτικό λάδι, τα αβγά, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι και χτυπάμε με σύρμα.

Προσθέτουμε 335 γρ. αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε με σύρμα,  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε στο μείγμα τα μύρτιλα μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μύρτιλα.

Τοποθετούμε τη φόρμα στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 C.

Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

Αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Αλεύρι Γιαούρτι Ζάχαρη Λάδι φυτικό Λεμόνια (ξύσμα) Λεμόνια (χυμός) Μπέικιν πάουντερ Μύρτιλα

Σχετικές Συνταγές