Πουτίγκα με μήλα και ψωμί μπριός

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Poytigka me mila kai psomi brios

Υλικά

  • 450 γρ. ψωμί μπριός, κομμένο σε κομμάτια 3 εκ.
  • 5 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 2 μεγάλα βιολογικά μήλα στάρκιν, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 1 εκ.
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. σταφίδα ξανθή
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ φλ. μπράντι
  • 4 μεγάλα αβγά, χτυπημένα
  • 3 φλ. γάλα
  • 1 λοβός βανίλια
  • σαντιγύ ή crème fraîche, για σερβίρισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Απλώνουμε το ψωμί μπριός σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές, μέχρι το ψωμί να ροδίσει ελαφρά.

Εντωμεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μεταφέρουμε 3 κ.σ. από το λιωμένο βούτυρο σε ένα μικρό μπολ.

Προσθέτουμε τα μήλα και το ¼ φλ. από τη ζάχαρη στο τηγάνι με το υπόλοιπο βούτυρο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα μήλα να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπράντι.

Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά, το γάλα και την υπόλοιπη (3/4 φλ.) ζάχαρη και χτυπάμε με αναδευτήρα.

Σχίζουμε το λουβί βανίλιας στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στο μείγμα.

Προσθέτουμε το ψωμί μπριός, τις σταφίδες και τα μήλα και ανακινούμε το μπολ μέχρι τα μήλα και το ψωμί να επικαλυφθούν ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά.

Αφήνουμε την πουτίγκα να σταθεί για 5 λεπτά, μέχρι το ψωμί να απορροφήσει την κρέμα.

Βουτυρώνουμε μία ορθογώνια φόρμα 28 εκ. με 1 κ.σ. από το λιωμένο βούτυρο, που έχουμε κρατήσει.

Προσθέτουμε στη φόρμα την πουτίγκα και ραντίζουμε με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. από το λιωμένο βούτυρο.

Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι η κρέμα να δέσει και να ροδίσει στην κορυφή.

Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε με συνοδεία σαντιγύ ή crème fraîche.

 

Σχετικές Συνταγές