Μοσχάρι με μαύρη μπύρα στην κατσαρόλα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Moschari me mavri mpyra stin katsarola

Υλικά

  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 800 γρ. μοσχάρι – ελιά, κομμένο σε κομμάτια 4εκ.
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. μπέικον, τεμαχισμένο
  • 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 375 ml μαύρη μπύρα
  • 1 ½ φλ. ζωμό κότας
  • 10  φρέσκα κλωνάρια θυμάρι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1/3 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο + επιπλέον μαϊντανό, χοντροκομμένο, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μαγειρεύουμε το μοσχάρι για 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και το μεταφέρουμε σε ένα βαθύ πιάτο.

Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και λιώνουμε το βούτυρο.

Προσθέτουμε το μπέικον και τα κρεμμύδια.

Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Συμπληρώνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλει τα άρωματά του.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ελαφρά για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά την μπύρα ανακατεύοντας συνεχώς.

Επιστρέφουμε  το μοσχάρι στην κατσαρόλα μαζί με τους χυμούς, που έχει βγάλει στο πιάτο.

Προσθέτουμε το ζωμό κότας, το θυμάρι και τη δάφνη.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 1ώρα και 30 λεπτά,  μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Αφαιρούμε από το μοσχάρι τα φύλλα δάφνης και τα κλωνάρια θυμαριού.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Γαρνίρουμε με επιπλέον μαϊντανό και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλεύρι Βούτυρο Δάφνη Ελαιόλαδο Ζωμός (κότας) Θυμάρι (φρέσκο) Κρεμμύδι Μαϊντανός Μοσχάρι Μοσχάρι (σπάλα) Μπέικον Μπύρα (μαύρη) Σκόρδο

Σχετικές Συνταγές