Λαζάνια με αγκινάρες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Lazania me agkinares

Υλικά

  • 9 φύλλα λαζάνια
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 510 γρ πάτοι αγκινάρας κατεψυγμένοι, αποψυγμένοι
  • ½ φλ. κουκουνάρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 400γρ. τυρί ρικότα
  • 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 φλ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 1 αβγό
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών
  • ¼  φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος, ελαφριά
  • 1 φλ. μοτσαρέλα, τριμμένη 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Μαγειρεύουμε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε ξανά.

Απλώνουμε τα λαζάνια σε μία στρώση σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες, το κουκουνάρι, το μισό σκόρδο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες.

Μεταφέρουμε τις αγκινάρες σ’ ένα μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε και τη ρικότα, το ½ φλ. παρμεζάνα, το ½ φλ. βασιλικό, το αβγό, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Για τη σάλτσα:

Σ’ ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε τον ζωμό και το αλεύρι.

Στο τηγάνι, που χρησιμοποιήσαμε πιο πριν, ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο και μόλις μαλακώσει, ρίχνουμε το μείγμα αλευριού και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε, μέχρι η σάλτσα μας να αρχίσει να πήζει.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον υπόλοιπο βασιλικό (1/2 φλ.) και ανακατεύουμε

Σ’ ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε τη μοτσαρέλα με την υπόλοιπη παρμεζάνα (1/2 φλ).

Απλώνουμε ομοιόμορφα 1 φλ. σάλτσα στη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους.

Τοποθετούμε 3 από τα μαγειρεμένα λαζάνια πάνω από τη σάλτσα, σε μία στρώση.

Απλώνουμε το 1/3 από τις αγκινάρες και το 1/3 από την υπόλοιπη σάλτσα.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2 ακόμη φορές, ξεκινώντας από τα λαζάνια και τελειώνοντας με το μείγμα μοτσαρέλας-παρμεζάνας.

Ψήνουμε τα λαζάνια για 35 έως 40 λεπτά, μέχρι η κορυφή τους να έχει ροδίσει ελαφρώς.

Αφήνουμε τα λαζάνια να κρυώσουν για 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές