Σκορδάτo άλλειμα αγκινάρας με τυριά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Skordato alima agkinaras me tyria

Υλικά

  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλ μαγιονέζα
  • ½ φλ γιαούρτι
  • ½ φλ τυρί κρέμα, μαλακωμένο
  • 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
  • χοντρό αλάτι, κατά βούληση
  • μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
  • 2 φλ πάτοι αγκινάρας, λεπτοκομμένοι
  • 1 φλ γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 φλ προβολόνε, τριμμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • ¾ φλ παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 μπαγκέτα ή άλλο τραγανό ψωμί, σε φέτες

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C.

Κόβουμε την κορυφή του σκόρδου και ραντίζουμε το εκτεθειμένο μέρος του σκόρδου με ελαιόλαδο.

Τυλίγουμε το σκόρδο σφιχτά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Αφαιρούμε το σκόρδο από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το τυρί κρέμα, τη σκόνη κρεμμυδιού, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τους λεπτοκομμένους πάτους αγκινάρας  και το ψημένο σκόρδο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τη γραβιέρα και προβολόνε και ανακατεύουμε.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκέυος, το απλώνουμε ομοιόμορφα και και πασπαλίζουμε με την πάπρικα και την παρμεζάνα.

Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως με φέτες ψωμί.

Σχετικές Συνταγές