Αρνί στο φούρνο με πατάτατες και κόκκινη σάλτσα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Arni sto foyrno me patates kai kokkini saltsa

Υλικά

  • 3 κιλά αρνίσιο μπούτι
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μάτσο ρίγανη
  • 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
  • αλάτι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κιλό μικρές πατάτες
  • 400γρ ντομάτα κονκασέ
  • 1 μεγάλη χούφτα ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240C.

Με ένα γουδοχέρι λιώνουμε το σκόρδο, τη 1/2 ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και μια πρέζα αλάτι και προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό λεμονιού και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Με ένα μαχαίρι κάνουμε χαρακιές στο αρνί και μπήγουμε με τα δάχτυλά μας μπόλικη πάστα μείγματος.

Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όση πάστα μείγματος έχει περισσέψει.

Τοποθετούμε το κρέας ανάμεσα στις πατάτες, ψήνουμε για 20 λεπτά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180C.

Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά. Στο ενδιάμεσο περιχύνουμε μια-δύο φορές το κρέας με τους χυμούς του και γυρνάμε τις πατάτες.

 Αφαιρούμε το κρέας από το ταψί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη ρίγανη στις πατάτες και ανακατεύουμε.

 Αφαιρούμε τις πατάτες από το ταψί και τις κρατάμε ζεστές.

Επιστρέφουμε  το ταψί σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την ντομάτα και τις ελιές στους χυμούς από το ταψί και σιγομαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.

Σερβίρουμε το αρνί με τις πατάτες και τη σάλτσα.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Αρνί Ελαιόλαδο Ελιές (Καλαμών) Λεμόνια Λεμόνια (ξύσμα) Λεμόνια (χυμός) Ντομάτες (κονκασέ) Πατάτες Πατάτες (baby) Ρίγανη Σκόρδο

Σχετικές Συνταγές