Πίτα με σέσκουλα και φέτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Pita me seskoyla kai feta

Υλικά

  • 900 γρ σέσκουλα
  • αλάτι
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τεμαχισμένο
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/4 φλ φρέσκα μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός), κομμένα
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 113 γρ φέτα, θρυμματισμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό
  • 1/4 φλ ελαιόλαδο, για άλειμμα

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό με μπόλικο αλάτι και το φέρνουμε στο σημείο βρασμού.

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και τα πλένουμε καλά.

Γεμίζουμε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό.

Ρίχνουμε τα σέσκουλα στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει και τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στο παγωμένο νερό και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά.

Σουρώνουμε τα σέσκουλα, τα στύβουμε πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά τους, τα χοντροκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Λαδώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί 25 εκ.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

Μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη ροδίσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για 1 λεπτό, μέχρι το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του.

Ρίχνουμε και τα σέσκουλα, τα μυρωδικά και 1/2 κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι τα σέσκουλα να καλυφτούν με το λάδι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά.

Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα φέτας στα σέσκουλα και αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε.

Απλώνουμε 4 παραδοσιακά φύλλα στον πάτο του ταψιού, λαδώνοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο και αφήνοντας τις άκρες των φύλλων έξω από το χείλος του ταψιού.

Απλώνουμε τη γέμιση στα φύλλα, καλύπτοντας όλη την επιαφάνεια του ταψιού.

Απλώνουμε τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα πάνω από το μείγμα, λαδώνοντας και πάλι το καθένα με ελαιόλαδο και  τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν στρίβοντας τες ελαφρά ή εναλλακτικά κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα των φύλλων.

Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε την πίτα μας ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Άνηθος Ελαιόλαδο Κρεμμύδι Μαϊντανός Πιπέρι (Μαύρο) Σέσκουλα Σκόρδο Φέτα Φύλλο (παραδοσιακό)

Σχετικές Συνταγές