Ελιόψωμο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 1 καρβέλι ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Eliopsomo

Υλικά

  • 3 φλ αλεύρι για ψωμί
  •  κ.γ. ενεργή ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. μείγμα μυρωδικών (βασιλικός, δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι)
  • 1/2 φλ μαύρες ελιές, τεμαχισμένες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 1/4 φλ χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. καλαμποκάλευρο

Διαδικασία

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σκόνη σκόρδου, το μείγμα μυρωδικών, τις ελιές, το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.

Ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία.

Αφήνουμε 45 λεπτά να φουσκώσει και μετά την πιέζουμε.

Ζυμώνουμε για άλλα 5-10 λεπτά και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Την κάνουμε στρογγυλή και την αναποδογυρίζουμε σε μια αλευρωμένη πετσέτα. Αφήνουμε να γίνει διπλάσια σε όγκο.

Όσο το ψωμί φουσκώνει για τρίτη φορά, βάζουμε ένα σκεύος με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230C.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο και βάζουμε τη ζύμη.

Ψήνουμε στους 230C για 15 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190C και ψήνουμε για 30 ακόμα λεπτά.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Αλεύρι (για ψωμί) Ελαιόλαδο Ελιές (Μαύρες) Ζάχαρη Καλαμποκάλευρο Μαγιά στιγμής (ξηρή) Μείγμα μυρωδικών Νερό Σκόρδο (σκόνη)

Σχετικές Συνταγές