Ριζότο με καλαμπόκι και ψητές γαρίδες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Rizoto me kalampoki kai psites garides

Υλικά

  • 6 φλ ζωμός κοτόπουλο
  • 20 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες, με την ουρά τους
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 σκελίδες σκόρδο, 4 λιωμένες +  2 ψιλοκομμένες
  • αλάτι 
  • μαύρο πιπέρι
  • 1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
  • 1/2 φλ καλαμπόκι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 φλ ρύζι arborio
  • 2 κ.σ. φύλλα φρέσκο θυμάρι
  • 1 φρέσκο φύλλο δάφνης
  • 1/2 φλ ξηρό λευκό κρασί
  • 1 φλ παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • μυρωδικά (μαϊντανός, άνηθος, σχοινόπρασο), ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό σε μέτρια φωτιά. Καλύπτουμε και κρατάμε ζεστό.

Απλώνουμε τις γαρίδες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το λιωμένο σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε και το λεμόνι στο ταψί, να κοιτάζει προς τα κάτω.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Βάζουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κομμένο σκόρδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας να μαλακώσουν, για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι, το θυμάρι, τη δάφνη και μαγειρεύουμε  για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί.

Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το ζωμό με μια μεγάλη κουτάλα, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη (από την ώρα που θα ξεκινήσουμε να προσθέτουμε το ζωμό, το ριζότο θα είναι έτοιμο σε 18 λεπτά). Όταν φτάσουμε λίγο παραπάνω από τα μισά του χρόνου, βάζουμε τις γαρίδες στο φούρνο.

Ψήνουμε τις γαρίδες μέχρι να ροδίσουν στο κέντρο, για 7-8 λεπτά.

Όταν απομένουν 5-6 λεπτά για το ριζότο, προσθέτουμε το καλαμπόκι.

Όταν είναι έτοιμο το ριζότο, αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, προσθέτουμε την παρμεζάνα και το βούτυρο, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Περνάμε τις γαρίδες με το λεμόνι και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε πιάτο με ριζότο.

Πασπαλίζουμε με μυρωδικά και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές