Τάρτα με σύγκλινο Μάνης, κεφαλοτύρι και γιαούρτι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
Tarta me sygklino Manis kefalotyri kai giaourti

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας από το ψυγείο
  • 30 γρ γιαούρτι
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 50 ml νερό παγωμένο

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό πράσα
  • 150 γρ. σύγκλινο Μάνης ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 200 γρ γιαούρτι
  • 3 αβγά, χτυπημένα
  • 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίβουμε το μίγμα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε στο τέλος τον κρόκο και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μη γίνει πολύ ελαστική η ζύμη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη, έτσι ώστε να καλύψουμε μια ταρτιέρα μεγέθους 29 εκ. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο και την αφήνουμε για μία ώρα. Έτσι η ζύμη δεν μπαίνει με το ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε μέσα ρεβίθια και την ψήνουμε για 20 λεπτά.  Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.  

Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο λάδι το σύγκλινο. Το απλώνουμε σε ολόκληρη τη βάση της τάρτας ομοιόμορφα. Χτυπάμε τα αβγά με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε επάνω στη γέμιση, ώστε να την καλύψουν ολόκληρη.

Τρίβουμε τη γραβιέρα από πάνω και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλεύρι Βούτυρο Γιαούρτι Γραβιέρα Ζάχαρη Κεφαλοτύρι Πράσα Σύγκλινο

Σχετικές Συνταγές