News

Μπρόκολο: Ο απόλυτος σύμμαχος υγείας και ομορφιάς

Μπρόκολο: Ο απόλυτος σύμμαχος υγείας και ομορφιάς

Το μπρόκολο αποτελεί ένα από τα βασικά λαχανικά του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, την οικογένεια των κραμβοειδών, που προέρχονται από το άγριο λάχανο. Διακρίνεται σε διαφορετικά μεγέθη, αλλά το βασικό αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του είναι το έντονο πράσινο χρώμα, ωστόσο απαντάται και σε και άλλες ποικιλίες – σκούρο πράσινο, μωβ, μπλε ή εκείνη με τα πολλά μικρά μπουκετάκια. Είναι από τα πλέον διάσημα λαχανικά παγκοσμίως, αλλά εξίσου και τα πιο παρεξηγημένα, καθώς η έντονη μυρωδιά του το καθιστά ένα από τα λιγότερο «ευχάριστα» μαγειρικά προϊόντα. 

Το μπρόκολο είναι πολύτιμο λαχανικό, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό μας. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη C, αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φολικού οξέως και καλίου, στοιχεία που το μετατρέπουν σε ισχυρό αντιοξειδωτικό και φυσική ασπίδα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.Δεν είναι, λοιπόν, απλά ο απόλυτος σύμμαχος στην υγεία, αλλά και ο καλύτερος όσον αφορά στην απώλεια βάρους, αφού η θερμιδική του αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη διατροφική του -40 θερμίδες μόνο ανά 100 γραμμάρια.

Κατά συνέπεια, δεν είναι τυχαίο που πολλοί οργανισμοί υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο συνιστούν την κατανάλωσή του σχεδόν καθημερινά.  Η αντικαρκινική του δράση είναι ίσως και αυτή που το ανέδειξε, καθώς οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αμινοξέα που περιέχει εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων από πολλές μορφές καρκίνου. Το θείο, το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχει βοηθούν αποτελεσματικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,αλλά και ενισχύουν τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού υπέρ της προστασίας του εμφράγματος και των θρομβώσεων. Έρευνες μάλιστα, έχουν αποδείξει πως μπορεί η καθημερινή του κατανάλωση να αντιστρέψει βλάβες που έχουν υποστεί τα αιμοφόρα αγγεία από το διαβήτη.

Φυσικά η προσφορά του δεν τελειώνει εδώ, αλλά συνεχίζεται με τη θωράκιση του οργανισμού και την αποτοξίνωσή του.  Τα θρεπτικά συστατικά του συμβάλουν στην εξουδετέρωση μολυσματικών στοιχείων και τοξίνων που υπάρχουν στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την ομαλή λειτουργία της πέψης, αλλά και την τόνωση του ανοσοποιητικού. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, το μπρόκολο αποτελεί σύμμαχο και της ομορφιάς, γιατί το σύνολο των βιταμινών του, αλλά κυρίως η βιταμίνη Ε, ανανεώνουν τους ιστούς της επιδερμίδας, χαρίζοντάς της λάμψη και  νεανικότητα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αντιγήρανση.

Η χρήση του στη μαγειρική, παλαιότερα τουλάχιστον, περιορίζονταν στην κατανάλωσή του ως σαλάτα, δηλαδή κυρίως βρασμένο. Η θρεπτικότητά του όμως «επέβαλλε» την περαιτέρω χρήση του, με αποτέλεσμα να είναι πια σύνηθες συστατικό σε  σάλτσες ζυμαρικών, ογκρατέν λαχανικών, σουφλέ, σε σούπες, σε ριζότα, ενώ ψημένο με αρωματικά αναδεικνύεται σε απολαυστικά υγιεινό σνακ. 


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...