Γλωσσάρι Υλικών
-
Τάκος
Τάκο είναι ένα παραδοσιακό Μεξικάνικο πιάτο το οποίο φτιάχνεται από τορτίγια διπλωμένη ή γυρισμένη σε μορφή πίτας.Τα τάκος μπορούν να φτιαχτούν με ποικίλα υλικά όσον...>
- Ταλιατέλες
- Ταμπάσκο
- Ταραμάς
-
Ταραμάς λευκός
Η ταραμοσαλάτα ή ταραμάς είναι μεζές με κρεμώδη υφή που καταναλώνεται κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Βασικό του συστατικό είναι τα αβγά ψαριού (κυπρίνου ή άλλων)....>
-
Ταχίνι
Αποτελείται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού και είναι δημοφιλές συστατικό για πιάτα όπως η ταχινόσουπα, το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο, αντί για βούτυρο...>
- Τεκίλα
-
Τζατζίκι
Το Τζατζίκι είναι ένα ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Έχει τουρκική προέλευση και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη cacık γι' αυτό παλιότερα το έλεγαν καμια...>
-
Τζίντζερ
Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα προέρχεται από την Ινδοκίνα, αλλά πλέον καλλιεργείται σε αρκετές τροπικές περιοχές. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας...>
- Τζίντζερ (σιρόπι)
- Τζίντζερ (σκόνη)
- Τζιτζιμπύρα
- Τίλιο
-
Τόνος
Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας. Αυτή η απόχρωση οφείλεται στη παρουσία μυοσφαιρίνης στους μύες του τόνου. Η μυοσφαιρίνη...>
- Τορτίγια
-
Τόφου
Το τόφου είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας. Κατασκευάζεται παρόμοια όπως το τυρί. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Κίνα κ.α) και σε ανθρώπους...>
-
Τραχανάς
Ο τραχανάς είναι ένα από τα αρχαιότερα ζυμαρικά, φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα, με σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός,...>
-
Τραχανάς (γλυκός)
Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες:...>
-
Τραχανάς (ξινός)
Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες:...>
-
Τρούφα
Η τρούφα είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. >
- Τρουφάκια (διακοσμητικά)
- Τσάι (λεμόνι)
-
Τσάτνεϊ
Το τσάτνεϊ προέρχεται από τις νότιες Ασιατικές κουζίνες και συνήθως είναι μπαχαρικό, σάλτσα ή τρόπος παρασκευής ενός φαγητού που περιέχει μπαχαρικά, λαχανικά ή φρούτα....>
- Τσάτνεϊ (μάνγκο)
-
Τσικουδιά
Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Η Τσικουδιά ή Ρακή στην...>
- Τσίλι
-
Τσίλι (νιφάδες)
Οι νιφάδες τσίλι είναι μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τον καρπό ορισμένων ποικιλιών πιπεριάς των ειδών Καψικόν το ετήσιον και Καψικόν το θαμνώδες ή πιπεριά τσίλι....>
- Τσίλι (πάστα)
- Τσίλι (σκόνη)
- Τσιπούρα
-
Τσουκνίδα
Η τσουκνίδα χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, όπως το υψηλό ποσοστό σε λευκώματα και σε βιταμίνη C, καταναλώνεται ως σαλάτα, σούπα και πολλές φορές αντικαθιστά...>
-
Τσουρέκι
Το τσουρέκι είναι είδος αφράτου γλυκίσματος, που ζυμώνεται κυρίως σε εορταστικές περιόδους και ιδίως το Πάσχα, και περιέχει αλεύρι, βούτυρο, αβγά, γάλα, ζάχαρη και διάφορες...>
-
Τυρί (Asiago - Ασιάγκο)
Το τυρί Asiago (Ασιάγκο) είναι Ιταλικό τυρί από αγελαδινό γάλα και έχει μικρές και μεσαίες τρύπες. Για να καταναλωθεί φρέσκο θα πρέπει να ωριμάσει μερικές εβδομάδες,...>
- Τυρί (Brie)
- Τυρί (Cacio de Roma)
-
Τυρί (cottage)
Το τυρί cottage είναι ένα φρέσκο γαλακτοκομικό προϊόν με ήπια γεύση. Κατά την παρασκευή του σουρώνεται, δεν πατιέται. >
-
Τυρί (Fontina)
Το τυρί Fontina είναι Ιταλικό τυρί από γάλα αγελάδας. Παρόλο που παρασκευάζεται όλο τον χρόνο, η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι που οι αγελάδες μεταφέρονται σε υψόμετρο...>
- Τυρί (Gorgonzola)
- Τυρί (Gruyere)
-
Τυρί (Manchego)
Το τυρί Manchego είναι ένα Ισπανικό αχνό κίτρινο τυρί με πολύ μικρές τρύπες από πρόβειο γάλα. Το συγκεκριμένο τυρί ωριμάζει τουλάχιστον 2 μήνες και μέχρι 2 χρόνια, ενώ...>
-
Τυρί (Mascarpone)
Το τυρί Mascarpone (μασκαρπόνε) είναι Ιταλικό κρεμώδες τυρί φτιαγμένο από κρέμα. Στην παρασκευή του τυριού αυτού προσθέτουνε όξινες ουσίες όπως χυμό λεμονιού, ξύδι,...>
-
Τυρί (Monterey Jack)
Το τυρί Monterey Jack είναι ένα Αμερικάνικο ημίσκληρο τυρί, συνήθως με άσπρο χρώμα, παρασκευασμένο από γάλα αγελάδας. Είναι γνωστό και ώς τυρί Jack. >
- Τυρί (Regato Light)
- Τυρί (Regato Καπνιστό)
- Τυρί (Regato)
-
Τυρί (Ricotta)
Το τυρί Ricotta είναι ένα κρεμώδες Ιταλικό τυρί που παρασκευάζεται από το υπολειπόμενο/κατακάθι πρόβειου γάλακτος. >
- Τυρί (Romano)
-
Τυρί (καπνιστό μετσοβόνε)
Το Μετσοβόνε είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί που προέρχεται από το Μέτσοβο, απ' όπου πήρε και το όνομά του, και όπου παράγεται ένα άλλο γνωστό τυρί, η μετσοβέλα....>
- Τυρί (κατσικίσιο)
-
Τυρί (ροκφόρ)
Το τυρί ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά, προερχόμενο από τον γαλλικό νότο. Παράγεται από γάλα προβάτου και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Καμπαλού στην...>
-
Τυρί (χαλούμι)
Το χαλούμι ή χαλλούμι είναι γνωστό ευρύτερα ως κυπριακό τυρί, αν και παρασκευάζεται και παράγεται και σε άλλες περιοχές π.χ. στην Αίγυπτο. Είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο...>
- Τυρί (χαμηλά λιπαρά)
-
Τυρί cheddar
Το τσένταρ (cheddar) είναι ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα. Το όνομά του το πήρε από το αγγλικό χωριό Τσένταρ, στο Σόμερσετ,αλλά τυριά αυτού του τύπου παράγονται και...>
- Τυρί edam
-
Τυρί emendal
Το έμενταλ ή έμμενταλ είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Έμενταλ, καντόνι της Βέρνης, στην Ελβετία. Η ονομασία...>
-
Τυρί Provolone (Προβολόνε)
Το τυρί provolone (προβολόνε) είναι ένα Ιταλικό τυρί που παρασκευάζεται σε διάφορα σχέδια (αχλάδι, κώνος ή λουκάνικο) και έχει μήκος 10-15 cm. Το συγκεκριμένο τυρί υπάρχει...>
-
Τυρί γκούντα
Γκούντα είναι ένα είδος μαλακού τυριού που παρασκευάζεται από γάλα αγελάδας. Πήρε το όνομά του από την πόλη της Ολλανδίας, Χάουντα (Γκούντα), η οποία είναι γνωστή για...>
- Τυρί γκούντα καπνιστό
-
Τυρί κατίκι
Το κατίκι συνδυάζεται ιδανικά σκέτο επάνω σε ψωμί, σε σαλάτες ως βασικό συστατικό, στην κουζίνα σε διάφορες συνταγές ακόμα και σε γλυκά ή επιδόρπια. >
- Τυρί κίτρινο
- Τυρί κίτρινο αγελαδινό (ημίσκληρο)
-
Τυρί κρέμα
Τυρί κρέμας είναι ένας μαλακός, ήπιος-δοκιμή, άσπρος τυρί αυτός περιέχει το λίπος τουλάχιστον 28% και πωλείται με μορφή τούβλου ή σε έναν μικρό, σκάφη-όπως εμπορευματοκιβώτιο....>
- Τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά
- Τυρί κρέμα με σκόρδο και χορταρικά (με χαμηλά λιπαρά)
- Τυρί λευκό ελαφρύ
- Τυρί με πιπέρι
- Τυρί μελίχλωρο Λήμνου
- Τυρί Φιλαδέλφια