Γλωσσάρι Υλικών
- Μαγειρικό λίπος
-
Μαγιά
Μαγιά είναι ένα είδος μικροοργανισμού που περιέχει μύκητες που προκαλούν ζύμωση. Είναι εύκολη στην χρήση, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος στην ζύμωση, δίνει πάντα ομοιόμορφο...>
-
Μαγιά (μπύρας)
Σήμερα όταν λέμε μαγιά μπύρας, αναφερόμαστε στην διατροφική μαγιά η οποία παράγεται από καλλιέργεια του μύκητα Saccharomyces Cerevisiae. Κατ’ αρχάς χρησιμοποιήθηκε...>
-
Μαγιά (νωπή)
Η νωπή μαγιά είναι το πρώτο είδος μαγιάς που κατασκευάστηκε για τους αρτοποιούς. Υπάρχει διάφορες μορφές όπως κρέμας (σε υγρή κατάσταση), τριμμένη, και συμπιεσμένη...>
-
Μαγιά (σκόνη)
Η μαγιά σε σκόνη είναι ουσιαστικά η ξηρή μαγιά που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους αρτοποιούς κυρίως στο πρόβλημα της αποθήκευσης και του περιορισμένου χρόνου ζωής...>
-
Μαγιά στιγμής (ξηρή)
Η στιγμιαία ξηρή μαγιά συνδυάζει την ευκολία χρήσης της νωπής μαγιάς με την εκτεταμένη διάρκεια ζωής της ξηρής μαγιάς. Είναι εύκολη στην χρήση αφού δεν υπάρχει ανάγκη...>
-
Μαγιονέζα
Η μαγιονέζα είναι μια παχύ κρεμώδεις άσπρη σάλτσα που έχει σαν βάση το αυγό, τρώγεται κρύα και συνήθως είναι συνοδευτικό για παραπάνω γεύση. Ανάμεσα στα βασικά συστατικά...>
- Μαγιονέζα (χαμηλών λιπαρών)
- Μαγιονέζα Dijonnaise
- Μαγιονέζα με wasabi
- Μαϊντανός
-
Μαϊντανός
Κάποια ποικιλία μαϊντανού σχηματίζει μια μεγάλη ρίζα όμοια με του σέλινου και τρώγεται βραστή σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές...>
- Μακαντέμια
- Μακαρόν
- Μακαρονάκι (κοφτό)
-
Μακαρόνια
Το μακαρόνι είναι ένα μακρύ, λεπτό και κυλινδρικό είδος ζυμαρικού που παράγεται από σιμιγδάλι και νερό. Στην Ελλάδα το κλασσικό μακαρόνι φτιάχνεται από σκληρό σιτάρι,...>
- Μακαρόνια (σκιουφιχτά)
- Μακαρόνια (χοντρά)
-
Μάνγκο
Λίγα φρούτα είναι ταυτισμένα με κάτι τόσο τροπικό και εξωτικό, όπως το μάνγκο. Εκτός από τη σύνδεση με τροπικές περιοχές της Ασίας, όπου ευδοκιμεί (Ινδία, Κίνα,...>
- Μανέστρα
-
Μανιτάρια
Αν και τα μανιτάρια κατατάσσονται συχνά στην ίδια κατηγορία με τα λαχανικά, στην πραγματικότητα πρόκειται για μύκητες, ένα είδος καρπού χωρίς χλωροφύλλη και άνθη, ο...>
- Μανιτάρια (chanterelle)
-
Μανιτάρια (cremini)
Τα μανιτάρια cremini είναι ένα είδος μανιταριού. >
- Μανιτάρια (oyster)
-
Μανιτάρια (porcini)
Τα μανιτάρια porcini, ή αλλιώς καλογεράκι, είναι από τα πιο νόστιμα και δημοφιλή άγρια είδη μανιταριών που συλλέγονται κατά κόρον σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Είναι...>
- Μανιτάρια (shiitake)
- Μανιτάρια (αποξηραμένα)
- Μανιτάρια (κοινά)
- Μανιτάρια (λευκά)
-
Μανιτάρια (πλευρώτους)
Τα πλευρώτους (Pleurotus) είναι γένος εδώδιμων μανιταριών που φυτρώνουν σε νεκρά δέντρα. Πρόκειται για μανιτάρια που καλλιεργούνται πολύ σε όλο το κόσμο >
- Μανιτάρια (πορτομπέλο)
- Μανιτάρια εξωτικά (μείγμα)
-
Μανούρι
Το μανούρι είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί και ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών τυρογάλακτος.Το μανούρι, ενώ θεωρείται ιδανικό ως προς την παρασκευή ορεκτικών,...>
-
Μανταρίνια
Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Η παρουσία αλάτων βρώμιου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.Η αποξηραμένη...>
- Μανταρίνια (ξύσμα)
- Μανταρίνια (χυμό)
-
Μαντζουράνα
Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι, αλλά και ως αφέψημα. Από τα φύλλα του φυτού λαμβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως...>
- Μαραθόριζα
-
Μάραθος
Ο μάραθος ή αλλιώς φινόκιο είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό βότανο με θεραπαυτικές ιδιότητες και φαρμακευτική χρήση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β3,...>
-
Μαραθόσπορος
Ο μαραθόσπορος είναι ένα αρωματικό και εύγευστο μπαχαρικό με πολλές χρήσεις στην μαγειρική, στη φαρμακευτική αλλά και στην ποτοποιεία. Είναι βασικό συστατικό της Ινδικής...>
-
Μαργαρίνη
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία για την παρασκευή γλυκών όπως κέικ, τουρτών και πολλών άλλων. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική για τον εμπλουτισμό...>
-
Μαρέγκα
Η μαρέγκα είναι ένας τύπος γλυκών που συνήθως είναι αλληλένδετη με την Γαλλική, Ελβετική ή Ιταλική κουζίνα. Η παρασκευή της μαρέγκας γίνεται με το χτύπημα των αυγών,...>
- Μαρμελάδα
- Μαρμελάδα ανανά και μάνγκο
- Μαρμελάδα βατόμουρο
- Μαρμελάδα βατόμουρο και ρόδι
- Μαρμελάδα βερίκοκο
- Μαρμελάδα δαμάσκηνο
- Μαρμελάδα κάστανο
- Μαρμελάδα κεράσι
- Μαρμελάδα κίτρινο δαμάσκηνο
- Μαρμελάδα κουμκουάτ
- Μαρμελάδα μαύρο κεράσι
- Μαρμελάδα μήλο
- Μαρμελάδα μύρτιλο
- Μαρμελάδα πορτοκάλι
- Μαρμελάδα πορτοκάλι και τζίντζερ
- Μαρμελάδα ροδάκινο
- Μαρμελάδα σύκο
- Μαρμελάδα τέσσερα φρούτα
- Μαρμελάδα φραγκοστάφυλο
- Μαρμελάδα φράουλα
-
Μαρούλι
Το μαρούλι τρώγεται ωμό, σκέτο ή σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο με κρέας (φρικασέ). >
- Μαρούλι μωβ
-
Μαστέλο Χίου
Τα μαστέλο είναι μαλακό τυρί που παράγεται απο αγελαδινό γάλα στη Χίο >
-
Μαστίχα
Η μαστίχα είναι είδος σχίνου και συγκεκριμένα του Μαστιχοφόρου Σχίνου, που καλλιεργείται εκτενώς στη Χίο, και από τον οποίο λαμβάνεται η μαστίχα, μια ρητινώδης εύοσμη...>
- Μαστίχα σκόνη
- Μαστίχα Χίου
-
Μαυροκούκι
Το μαυροκούκι είναι αρωματικό σαν μαύρο σουσάμι (στην όψη) και στη γεύση πικάντικο (χρησιμοποιείται σε κουλούρια, αλμυρά και γλυκά) >
-
Μαχλέπι
Το μαχλέπι είναι καρύκευμα, το οποίο προέρχεται από τον πυρήνα των σπόρων της αγριοκερασιάς. Έχει άρωμα μεταξύ πικραμύγδαλου και κερασιού με νότες από άνθη πορτοκαλιάς. Το...>
- Μείγμα κίτρινων τυριών
- Μείγμα λαχανικών
- Μείγμα μπαχαρικών (all spice)
- Μείγμα μπαχαρικών (για γλυκά)
- Μείγμα μπαχαρικών (για κεφτέδες)
- Μείγμα μπαχαρικών (ιταλικό)
- Μείγμα μπαχαρικών cajun
- Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- Μείγμα μπαχαρικών για μουσακά
- Μείγμα μπαχαρικών για ψητά
- Μείγμα μπαχαρικών τσίλι και σκόρδο
- Μείγμα μυρωδικών
- Μείγμα φρούτα του δάσους
- Μελάσα
-
Μέλι
Μέλι είναι η γλυκιά ρευστή θρεπτική ουσία που παράγουν οι μέλισσες.Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο...>
-
Μέλι (θυμαρίσιο)
Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας. >
-
Μελιτζάνα
Η ιδιαίτερη, πικρή της γεύση, αρχικά την εμπόδισε να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, αφού μέχρι τον 18ο αιώνα τη χρησιμοποιούσαν κυρίως ως διακοσμητικό! Η μελιτζάνα κυριαρχεί...>
- Μελιτζάνες (λευκές)
-
Μελιτζάνες (τσακώνικες)
Μία από τις κυριότερες ποικιλίες μελιτζάνας στην Ελλάδα είναιη τσακώνικη Λεωνιδίου (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996), με μακρείς καρπούς 120-150 γραμμαρίων...>
-
Μέντα
Η μέντα είναι πιπεράτη, αρωματική, εξαιρετικά δροσιστική και υγιεινή. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών Α, C, D και E και φυτικών ινών. Είναι πλούσια σε μέταλλα...>
- Μέντα (εκχύλισμα)
- Μετσοβόνε
- Μηλίτη
-
Μήλο
Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό...>
- Μήλο (κόκκινο)
- Μήλο (πουρέ)
- Μήλο (πράσινο)
-
Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο είναι φυσικό προϊόν ζύμωσης χυμού μήλων. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών, προβιοτικών, φυτικών ινών, ενζύμων και μετάλλων. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο,...>
- Μίγμα τριμμένων τυριών
- Μορταδέλα
-
Μοσχάρι
ΤΟ Βους η επιστημονική ονομασία που έχει δοθεί στο σύνολο των οικόσιτων βοοειδών.Το μικρής ηλικίας αρσενικό ή θηλυκό λέγεται μοσχάρι. >
- Μοσχάρι (νουά)
-
Μοσχάρι (σπάλα)
Η σπάλα βρίσκεται στον ώμο του μοσχαριού, κάτω από το σβέρκο και ένα από τα λιγότερο λιπαρά κομμάτια. Περιλαμβάνει το χτένι της σπάλας, που θεωρείται το καλύτερο και...>
- Μοσχάρι (φιλέτο)
- Μόσχοι (μικρά χταποδάκια)
-
Μοσχοκάρυδο
Τα μοσχοκάρυδο και το μασίς έχουν παρόμοιες οργανοληπτικές ιδιότητες, με το μοσχοκάρυδο να έχει μια ελαφρώς γλυκύτερη και το μασίς μια λεπτότερη γεύση. Συχνά προτιμάται...>
- Μοσχολέμονο
- Μοσχολέμονο (ξύσμα)
- Μοσχολέμονο (χυμό)
-
Μοτσαρέλα
Η µοτσαρέλα είναι μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης. Παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου,...>
- Μοτσαρέλα καπνιστή
-
Μούρο
Το μούρο είναι ο καρπός της μουριάς. Είναι σύνθετος και αποτελείται από μία ταξικαρπία που σχηματίζεται από τα άνθη της ταξιανθίας. Το μήκος του ποικίλει από μισό εκατοστό...>
-
Μούρο (κόκκινο)
Το κόκκινο μούρο έχει χρώμα ανοιχτό πορφυρό, γεύση πολύ γλυκιά και χρησιμοποιείται στην παρασκευή μαρμελάδων και ζελέδων. Τα άλλα είδη μούρων είναι κατώτερης ποιότητας...>
-
Μούρο (μαύρο)
Το μαύρο μούρο είναι το πιο νόστιμο από τα άλλα είδη, είναι χυμώδες και το χρώμα του είναι σκούρο πορφυρό. Τρώγεται σκέτο ως φρούτο, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική...>
- Μούσλι
- Μούσλι με βρώμη ολικής και cranberry
- Μούσλι με βρώμη ολικής και αποξηραμένα φρούτα
- Μούσλι με βρώμη ολικής, ξηρούς καρπούς και μέλι
- Μούσλι με βρώμη ολικής, σοκολάτα, cranberries και κεράσια
-
Μουστάρδα
Η μουστάρδα χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα και ενισχυτικό της γεύσης στο κρέας, ειδικότερα στα λουκάνικα και σε σαλάτες. Επίσης στο σουβλάκι, σε σάντουιτς, τοστ...>
-
Μουστάρδα (Ντιζόν)
Η μουστάρδα Ντιζόν είναι μια Γαλλική μουστάρδα που παράγεται στην ομώνυμη πόλη, έχει χρώμα ωχροκίτρινο και παρασκευάζεται από μαύρα ή καφέ σπέρματα από τα οποία έχει...>
- Μουστάρδα (σκόνη)
- Μουστάρδα με εστραγκόν
- Μουστάρδα με μεσογειακά βότανα και μέλι
- Μουστάρδα μέλι
- Μουστάρδα μπούκοβο και πάπρικα
- Μουστάρδα πικάντικη
- Μουστάρδα ρίγανη θυμάρι
-
Μπαγκέτα
Η μπαγκέτα είναι η λεπτή, αφράτη και μακρόστενη φραντζόλα ψωμιού. Χρησιμοποιείται συχνά για σάντουιτς. >
-
Μπακαλιάρος
Ένα εξαιρετικά θρεπτικό ψάρι, πλούσιο σε μέταλλα, φώσφορο, μαγνήσιο, ω-3 και βιταμίνες Α, Ε και D. Η περιεκτικότητά του σε λίπος διαφοροποιείται σημαντικά...>
- Μπακαλιάρος (καπνιστός)
- Μπακαλιάρος (παστός)
-
Μπάμιες
Το παρεξηγημένο αυτό καλοκαιρινό κυρίως λαχανικό που είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς, είναι εδώ και 3.500 χρόνια μια αποθήκη θρεπτικών ουσιών. Είναι πολύ...>
- Μπάμιες (κατεψυγμένες)
-
Μπανάνα
Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο, καρπός της μπανανιάς. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D. Καταναλώνεται συνήθως ωμή, αν και μπορεί να φαγωθεί τηγανητή, ψητή και αποξηραμένη,...>
- Μπαρμπούνια
-
Μπαχάρι
Το μπαχάρι είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της Καραϊβικής κουζίνας.Είναι επίσης ένα συστατικό σε παρασκευάσματα των εμπορικών λουκάνικων και σε σκόνες κάρι....>
- Μπαχάρι (all spice)
- Μπαχάρι (χαρίσα)
-
Μπέικιν πάουντερ
Ο αγγλικός όρος είναι baking powder και σημαίνει σκόνη ανεβάσματος κέικ. To μπέϊκιν παόυντερ, είναι διογκωτικό υλικό και πιο συγκεκριμένα είναι σκόνη που περιέχει διττανθρακικό...>
-
Μπέικον
Το Μπέικον είναι είδος αλλαντικού. Το μπέικον παρασκευάζεται από την πλευρά του χοιρινού από την οποία έχουν αφαιρεθεί οι μπριζόλες. Κατόπιν υπόκειται σε επεξεργασία...>
- Μπέικον (χωρίς γλουτένη)
- Μπέικον καπνιστό
- Μπέικον καπνιστό με κρίταμο
- Μπέικον καπνιστό με τυρί κρέμα και μανιτάρια
- Μπέικον πανσέτα
- Μπισκότα Amaretti
-
Μπισκότα digestive
Τα μπισκότα digestive είναι ημίγλυκα μπισκότα που αρχικά παρασκευάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά είναι πλέον διαδεδομένα παγκοσμίως. Το 1839 δύο Σκωτσέζοι γιατροί...>
- Μπισκότα Oreo
- Μπισκότα βανίλιας
-
Μπισκότα βουτύρου
Το μπισκότο βουτύρου, είναι το μπισκότο που έχει έντονη γεύση βουτύρου μιας και στις συγκεκριμένες συνταγές η δοσολογία του βουτύρου είναι μεγάλη, αφού είναι ένα από...>
- Μπισκότα βρώμη-σταφίδες
- Μπισκότα ζάχαρης
- Μπισκότα κακάο
- Μπισκότα με σοκολάτα
- Μπισκότα ολικής άλεσης
- Μπισκότα πιπερόριζας
-
Μπισκότα πτι μπερ
Τα μπισκότα πτι μπερ είναι ένα είδος μπισκότου που φτιάχτηκε βάση των πρώτων ευρωπαϊκών μπισκότων, τετράγωνα πλακέ με δοντάκια στις άκρες, τα οποία καθιέρωσαν γνωστή...>
- Μπισκότα σαβαγιάρ
-
Μπισκότα σοκολάτας
Μπισκότα σοκολάτας είναι μπισκότα που περιέχουν σοκολάτα. Τα μπισκότα σοκολάτας πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη του 17ου αιώνα όταν η σοκολάτα είχε αρχίσει να παίρνει θέση...>
- Μπισκότα σοκολάτας με κρέμα
-
Μπισκότο
Το μπισκότο είναι γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη σε μικρά και λεπτά κομμάτια, τα οποία ψήνονται καλά στο φούρνο, ώστε να γίνουν τραγανά. Τα μπισκότα μπορεί να είναι...>
-
Μπισκότο (αλμυρό)
Το αλμυρό μπισκότο είναι γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη σε μικρά και λεπτά κομμάτια, τα οποία ψήνονται καλά στο φούρνο, ώστε να γίνουν τραγανά και αφήνει μια γεύση ελαφριάς...>
-
Μπούκοβο
Μπούκοβο είναι το μπαχαρικό που φτιάχνεται από το τρίψιμο κόκκινης καυτερής πιπεριά >
- Μπούκοβο (Αλμωπίας)
- Μπούκοβο (καπνιστό)
-
Μπράντι
Το μπράντυ είναι αλκοολούχο ποτό το οποίο προέρχεται από την απόσταξη κρασιού και άλλα ζυμωμένα φρούτα. Η λέξη προέρχεται από την ολλανδική λέξη brandewijn, η οποία...>
- Μπριζόλα (καπνιστή)
- Μπριζόλες
- Μπριζόλες (λαιμού)
- Μπριζολες (σπάλα)
- Μπριζόλες (χοιρινές)
- Μπριζόλες καπνιστές (χοιρινές)
-
Μπρόκολο
Η γεύση του μπρόκολου είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ λάχανου και κουνουπιδιού. Τρώγεται βραστό ως σαλάτα, μαγειρεμένο, ωμό και στο ξύδι (τουρσί).Το μπρόκολο ανήκει στα...>
-
Μπύρα
Η μπύρα και στην ελληνική ζύθος, αποτελεί ένα πολύ κοινό αλκοολούχο ποτό. Κύρια συστατικά της είναι το νερό, η βύνη (συνήθως από κριθάρι) και ο λυκίσκος, ενώ παράγεται...>
- Μπύρα (lager)
-
Μπύρα (μαύρη)
Η μαύρη μπύρα είναι η μπύρα που έχει μεγαλύτερο ποσοστό αλκοόλ και πιο έντονη γεύση. >
-
Μύδια
Το μύδι είναι γένος θαλάσσιων οργανισμών. Διακρίνουμε πολλές ποικιλίες ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και τον τόπο προέλευσης. Το βρίσκουμε σε όλες τις ελληνικές θάλασσες....>
- Μύδια (χυμός)
-
Μυζήθρα
Η μυζήθρα είναι παραδοσιακό είδος τυριού με διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα, τυρόγαλο με πρόσθήκη γάλακτος. Η γεύση της είναι παρόμοια...>
-
Μυζήθρα (γλυκιά)
Η μυζήθρα είναι παραδοσιακό είδος τυριού με διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα, τυρόγαλο με πρόσθήκη γάλακτος. Η γεύση της είναι παρόμοια...>
-
Μυζήθρα (ξινή)
Οι δύο κύριες μορφές της μυζήθρας είναι η χλωρή (μαλακιά) και η σκληρή. Παραλλαγές της υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα (π.χ. ξινομυζήθρα στην Κρήτη και «αναρή»...>
-
Μύρτιλα
Τα μύρτιλα είναι μικρές μπλε φρουτώδεις μπαλίτσες με ελαφριά υπόξινη γεύση και συναντώνται σε πάνω από 30 ποικιλίες, με την πιο γνωστή τα blueberry. Στην...>
-
Μυρωδικό
Το μυρωδικό είναι φυτό ή φυτικό προϊόν που προστίθεται στο φαγητό για να του δώσει πιο έντονη μυρωδιά και γεύση. >
-
Μυρώνια
Το μυρώνι ή ανθρίσκος είναι αρωματικό φυτό που συγγενεύει με τον μαϊντανό. Χρησιμοποιείται ως μυρωδικό, ιδιαίτερα στη γαλλική κουζίνα αλλά και στην παραδοσιακή ελληνική,...>