Γλωσσάρι Υλικών
-
Γάλα
Τόσο το γάλα, όσο και τα προϊόντα του είναι πρώτης τάξης τροφές για τον άνθρωπο. Εξασφαλίζουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες (λίπος, υδατάνθρακες (λακτόζη) και πρωτεΐνες),...>
-
Γάλα (αμυγδάλου)
Το γάλα αμυγδάλου είναι ρόφημα από ωμά αμύγδαλα, με πολλά θρεπτικά συστατικά και σημαντική πηγή ασβεστίου. Έχει γλυκιά γεύση, απαλή υφή, είναι ήπιο για το στομάχι, χωνεύεται...>
- Γάλα (άπαχο)
-
Γάλα (ζαχαρούχο)
Το ζαχαρούχο γάλα είναι το γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία. Πρόκειται για συμπυκνωμένο γάλα στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη. >
- Γάλα (ημιαποβουτυρωμένο)
- Γάλα (καρύδας)
-
Γάλα (Κατσικίσιο)
Το κατσικίσιο γάλα είναι το γάλα που έχει προέλθει από την κατσίκα και είναι πυκνότερο από εκείνο της αγελάδας. >
-
Γάλα (με χαμηλά λιπαρά)
Γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι το γάλα με λιγότερα λίπη. >
- Γάλα (σκόνη)
-
Γάλα (συμπυκνωμένο)
Το συμπυκνωμένο γάλα είναι το γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία. Πρόκειται για φρέσκο γάλα από το οποίο έχει αφαιρεθεί σημαντική μέρος του νερού του. Συγκριτικά με το...>
-
Γαλοπούλα
Οι γαλοπούλες ταξινομικά ανήκουν στην τάξη ορνιθόμορφα και την οικογένεια φασιανίδες. Τα αρσενικά και των δύο ειδών έχουν μια σαρκώδη προεξοχή που κρέμεται από την κορυφή...>
- Γαλοπούλα (βραστή)
- Γαλοπούλα (στήθος)
- Γαλοπούλα καπνιστή
-
Γαλοτύρι
Το γαλοτύρι παράγεται από πολύ λιπαρό πρόβειο γάλα (ορισμένοι βάζουν και λίγο κατσικίσιο). Το πολύ λιπαρό γάλα προέρχεται από το άρμεγμα στα τελειώματά του, δηλαδή 4-5...>
-
Γαρίδες
Η γαρίδα έχει εύγευστο κρέας, το οποίο είναι περιζήτητο και πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ αποτελεί και πηγή χοληστερόλης.Τρώγονται βραστές και το κρέας τους...>
-
Γαρύφαλλο
Tο γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι είναι τo αποξηραμένo μπουμπούκι του γαρυφαλλόδεντρου, ευδοκιμεί στις Φιλιππίνες, τη Σουμάτρα, τη Μαδαγασκάρη, τη Τζαμάικα, τις Δυτικές...>
-
Γαρύφαλλο (σκόνη)
Tο γαρύφαλλο ή μοσχοκάρφι είναι τo αποξηραμένo μπουμπούκι του γαρυφαλλόδεντρου, ευδοκιμεί στις Φιλιππίνες, τη Σουμάτρα, τη Μαδαγασκάρη, τη Τζαμάικα, τις Δυτικές...>
- Γαύρος
- Γεύμα λιναριού
-
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ολιγοθερμιδική τροφή με σχετικά μικρή ποσότητα λιπαρών (ειδικότερα τα μη στραγγισμένα γιαούρτια). Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος...>
- Γιαούρτι (άπαχο)
- Γιαούρτι (κατσικίσιο)
- Γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά)
-
Γιαούρτι (στραγγιστό)
Το στραγγιστό γιαούρτι είναι γιαούρτι από πλήρες γάλα αγελάδος και ανθόγαλα με λιπαρά από το οποίο έχουν απομακρυνθεί ο ορρός του γάλακτος. Έχει σφικτή και κρεμώδη υφή...>
-
Γκότζι μπέρις
Στην Ελληνική αγορά, τα γκότζι κυκλοφορούν σε αποξηραμένη μορφή, αποκλειστικά σχεδόν κινεζικής προέλευσης, καθώς και σε μορφή χυμού και ταμπλετών. Τα γκότζι έχουν γεύση...>
- Γκρανόλα
- Γκρανόλα με ξηρούς καρπούς
-
Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ προέρχεται από τη Τζαμάικα και ο στυφός καρπός του είναι ένα υβρίδιο μεταξύ πορτοκαλιού και φράπας. Δεν είναι τυχαίο που χαρακατηρίζεται ο βασιλιάς...>
-
Γλιστρίδα
Η γλιστρίδα είναι ένα σαλατικό, που θεωρείται δροσιστικό και που φύεται άφθονα σε λαχανόκηπους χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια. >
-
Γλυκά του κουταλιού
Τα γλυκά του κουταλιού είναι φρούτα ή λαχανικά που έχουν βράσει σιγά σιγά σε νερό με ζάχαρη για αρκετές ώρες ή και μέρες μέχρι να κάτσει το σιρόπι και διατηρούνται σε...>
-
Γλυκάνισος
Η γεύση του είναι υπόγλυκη. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα, σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται στην αρτοποιία ως αρωματικό ή ως κύριο αρωματικό...>
-
Γλυκάνισος (αστεροειδής)
Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα καρύκευμα που προέρχεται από το περικάρπιο ενός μικρού εγγενούς αειθαλούς δέντρου. Στην γεύση θυμίζει τον κανονικό γλυκάνισο αλλά...>
- Γλυκαντικό
- Γλυκό του κουταλιού (κεράσι)
- Γλυκό του κουταλιού (πορτοκάλι)
-
Γλυκόζη
Η γλυκόζη είναι απλός μονοσακχαρίτης που βρίσκεται στα φυτά. Είναι ένας από τους τρεις διατροφικούς μονοσακχαρίτες, μαζί με τη φρουκτόζη και τη γαλακτόζη, οι οποίοι...>
-
Γλυκοκολοκύθα
Η γλυκοκολοκύθα είναι πιο μικρή από την κλασσική κολοκύθα, έχει διάμετρο 15-20 cm, αλλά είναι εξαίσια στην μαγειρική χρήση. Η σάρκα της είναι πιο σταθερή, γλυκιά και...>
-
Γλυκοπατάτα
Η γλυκοπατάτα είναι ποώδες, πολυετές φυτό, το οποίο ανήκει στο γένος Ιπόμοια και στην οικογένεια των Περιπλοκοειδών. Η καταγωγή της είναι από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται...>
-
Γλώσσα (ψάρι)
Η γλώσσα είναι επίπεδο ψάρι. Απαντάται σε αμμώδη σημεία του βυθού και συνήθως κολυμπά πολύ κοντά στο βυθό, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά δύσκολο να το εντοπίσει κανείς....>
- Γογγύλι
-
Γραβιέρα
Η γραβιέρα είναι είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου τυριού. Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère),του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την...>
-
Γραβιέρα (Αμφιλοχίας)
Η γραβιέρα Αμφιλοχίας είναι ένα επιτραπέζιο τυρί τρίμηνης ωρίμανσης. Παρασκευάζεται από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα και έχει πικάντικη γεύση. >
-
Γραβιέρα (Κρήτης)
Ελληνική γραβιέρα που παράγεται στην Κρήτη από πρόβειο γάλα και ωριμάζει μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες. Φτιαγμένο σε τροχούς, στο δέρμα αυτού του σκληρού τυριού σχηματίζονται...>
-
Γραβιέρα (Νάξου)
Η γραβιέρα Νάξου παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή και με προσθήκη μικρού ποσοστού πρόβειου γάλακτος στις ορεινές περιοχές της Νάξου και είναι προϊόν...>
- Γραβιέρα (πικάντικη)
- Γραβιέρα (ώριμη)