Γλωσσάρι Υλικών

Λάχανο

Το λάχανο είναι από τα πρώτα σταυρανθή λαχανικά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Αποτελούσε εκλεκτή τροφή για τους αρχαίους Έλληνες, Αιγύπτιους, Κέλτες και Ρωμαίους. Το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» καθώς πίστευαν ότι όσοι το έτρωγαν, δεν είχαν ανάγκη τους γιατρούς λόγω των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων του. Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Β και K, καθώς επίσης αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέως, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, μαγγανίου και μαγνησίου. Έχει αντικαρκινική δράση, βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, μειώνει την αρτηριακή πίεση, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της μέθης. Καταναλώνεται ωμό, μαγειρεμένο στον ατμό, τουρσί, ογκρατέν. Γίνεται  ζεστή ή κρύα σαλάτα, σούπα, ντολμάς, γέμιση για πίτες και συνδυάζεται υπέροχα με το χοιρινό κρέας, το κοτόπουλο, το ρύζι και τον μπακαλιάρο.

 

 

Σχετικές Συνταγές