Γλωσσάρι Υλικών

Κέιλ (kale)

Είναι το διασημότερο και πιο υγιεινό λαχανικό. Ανήκει στην ίδια κατηγορία με το μπρόκολο και το κουνουπίδι, η γεύση του θυμίζει το λάχανο, ενώ έχει μία από τις κορυφαίες θέσεις στην κατηγορία των super foods. Στη χώρα μας, το κέιλ είναι αρκετά γνωστό, ωστόσο οι παραγωγοί του είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και βρίσκονται κυρίως σε Κρήτη, Δράμα, Αχαία και Αττική. Στην όψη θυμίζει άγριο λάχανο, περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο και ασβέστιο, χαρακτηριστικά που το κάνουν απαραίτητο για την υγεία μας. Σημαντική επίσης είναι και η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη K, που μειώνει κατά πολύ την προδιάθεση για εμφάνιση καρκίνου. Το κέιλ καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες, χυμούς και σε σάντουιτς, μαγειρεύεται στον ατμό, σοτέ, βραστό και συμπληρώνει έξοχα σούπες και φαγητά κατσαρόλας.

 

 

Σχετικές Συνταγές