Γλωσσάρι Υλικών

Ρόδι

Το ρόδι είναι φρούτο με μεγάλη ιστορία, πολλούς συμβολισμούς και με αρκετούς επιστήμονες να ισχυρίζονται πως είναι το υγιεινότερο στη γη. Είναι το φρούτο που δεν έλειψε ποτέ από καμία Πρωτοχρονιά, ενώ κάποιες φορές, εμφανίζεται και σε γάμους, συμβολίζοντας την καλοτυχία και την αιωνιότητα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, K, Β5, καθώς επίσης αποτελεί καλή πηγή μετάλλων όπως μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντικά δράση, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού και κυκλοφορικού συστήματος, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του δέρματος. Γίνεται χυμός και μαρμελάδα, εμπλουτίζει σάλτσες, σαλάτες, κέικς, βασιλόπιτες, μπισκότα, κόλλυβα, συνδυάζεται υπέροχα με το γιαούρτι, το ρύζι, το κους κους, το πλιγούρι, τα ψραικά τα κρεατικά, το κοτόπουλο και το κυνήγι.

Σχετικές Συνταγές