Γλωσσάρι Υλικών

Μαχλέπι

Το μαχλέπι είναι καρύκευμα, το οποίο προέρχεται από τον πυρήνα των σπόρων της αγριοκερασιάς. Έχει άρωμα μεταξύ πικραμύγδαλου και κερασιού με νότες από άνθη πορτοκαλιάς. Το μαχλέπι περιέχει καλά λιπαρά, ωμέγα-3, και είναι πλούσιο σε κουμαρίνη με αντιθρομβωτική, αγγειοδασταλτική και καταπραϋντική δράση. Έχει ηρεμιστικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως το άσθμα, οι καρκινικοί όγκοι, το Αλτσχάϊμερ, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σε τσουρέκια, βασιλόπιτες και κουλουράκια, ενώ στην Κύπρο στην πασχαλινή πίτα, φλαούνα. Το αρωματικό αυτό μπαχαρικό εμπλουτίζει ροφήματα, κέικ, κρέμες βανίλια, λαχανικά, σούπες και πίτες, ενώ αρωματίζει υπέροχα το ρύζι και τα πιάτα με καρότα ή κολοκύθα. Συνδυάζεται έξοχα με την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ και τον παπαρουνόσπορο.

 

 

Σχετικές Συνταγές