Γλωσσάρι Υλικών

Πεπόνι

Το πεπόνι είναι καλοκαιρινό φρούτο με ιδιαίτερα γλυκιά και δροσιστική γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι πλούσιο σε βιταμινές, αλλά φτωχό σε θερμίδες. Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή πεπονιών στον κόσμο. Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Το πεπόνι είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών Α, B (Β1, Β2, Β3, Β6, Β9),C και καλίου. Περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Έχει αντιοξειδωτική δράση, αντιπηκτικές, αντιθρομβωτικές, διουρητικές, αντικακρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην προστασία της όρασης και του δέρματος. Καταναλώνεται ως νωπό φρούτο, συμπληρώνει έξοχα σαλάτες και φρουτοσαλάτες, ριζότο και τάρτες, smoothies, milk shakes και χυμούς, γίνεται παγωτό, σορμπέ, γρανίτα, μους, ζελέ, μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού. Συνδυάζεται υπέροχα με αλλαντικά όπως το προσούτο και θαλασσινά, όπως οι γαρίδες και τα καλαμάρια.

 

Σχετικές Συνταγές