Γλωσσάρι Υλικών

Σταφύλι

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού, το οποίο ονομάζεται και κλήμα. Στην Ελλάδα μόνο μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες ποικιλίες σταφυλιού και σε διάφορα χρώματα, όπως λευκό, κόκκινο και μαύρο. Αν και παράγονται 72 τόνοι σταφυλιού παγκοσμίως, μόνο το 12% καταναλώνεται, ενώ το υπόλοιπο γίνεται κρασί, καθώς όλες οι ποικιλίες δεν είναι επιτραπέζιες. Το σταφύλι είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, σε βιταμίνες Κ και C. Επίσης, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα του. Προϊόντα του σταφυλιού είναι ο μούστος, το κρασί, το ξίδι και οι σταφίδες. Καταναλώνεται ως νωπό φρούτο, μαγειρεμένο, σε χυμό. Συμπληρώνει έξοχα σαλάτες, φρουτοσαλάτες και χυμούς, γίνεται μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, τουρσί, σορμπέ και γρανίτα, ενώ συνδυάζεται υπέροχα με το κοτόπουλο, το ψαρονέφρι, τα ζυμαρικά, τις φακές και τη βρώμη.

Σχετικές Συνταγές