Γλωσσάρι Υλικών

Μαστίχα

Η μαστίχα είναι είδος σχίνου και συγκεκριμένα του Μαστιχοφόρου Σχίνου, που καλλιεργείται εκτενώς στη Χίο, και από τον οποίο λαμβάνεται η μαστίχα, μια ρητινώδης εύοσμη ρητίνη, που είναι αποκλειστικά ελληνικό προϊόν και έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Η μαστίχα αρωματίζει τρόφιμα, ποτά και γλυκίσματα, αλλά απαιτείται προσοχή και φειδώ στη χρήση της καθώς αν υπερβάλλουμε στην ποσότητα, το παρασκεύασμα θα αποκτήσει πικρή γεύση. Στην Κύπρο, οι σπόροι (κόκκοι) του σχίνου, που μοιάζουν με αυτούς του πιπεριού, χρησιμοποιούνται ολόκληροι ως καρύκευμα στα χωριάτικα λουκάνικα. Η μαστίχα βοηθά στην ανακούφιση του πεπτικού συστήματος, στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας, στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενώ είναι ικανή να περιορίσει τα προβλήματα στα δόντια, σκοτώνοντας τα βακτήρια που τα προκαλούν, χαρίζοντας φρέσκια αναπνοή. Τέλος, αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών.

 

Σχετικές Συνταγές