Γλωσσάρι Υλικών

Τραχανάς

Ο τραχανάς είναι ένα από τα αρχαιότερα ζυμαρικά, φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα, με σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο ξινός τραχανάς είναι ζύμη από αλεύρι και γιαούρτι. Ο γλυκός τραχανάς γίνεται με γάλα και στάρι. Ο τραχανάς είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τα περισσότερα είδη τραχανά περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς, καθώς υφίστανται ζύμωση. Είναι εύπεπτος και θρεπτικός, ωφελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης, χάρη στο ασβέστιο που περιέχει, βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Καταναλώνεται σαν σούπα αραιή ή πιο πηχτή, μαγειρεύεται μαζί με όσπρια ή λαχανικά, συνοδεύει κοτόπουλο και χοιρινό, προστίθεται ως γέμιση σε πίτες και σε κεφτέδες αντί για ψωμί.

Σχετικές Συνταγές