Γλωσσάρι Υλικών

Μελιτζάνα

Η ιδιαίτερη, πικρή της γεύση, αρχικά την εμπόδισε να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, αφού μέχρι τον 18ο αιώνα τη χρησιμοποιούσαν κυρίως ως διακοσμητικό! Η μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου, όπως στον Ελληνικό μουσακά και στα παπουτσάκια, στην Ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα και στο Τούρκικο Ιμάμ Μπαϊλντί. Είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, το οποίο μάλιστα είναι αυτό που κάνει το χρώμα της να αλλάζει όταν εκτίθεται στον αέρα. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή νατρίου, πρωτεΐνης, βιταμίνης Α και φυτικών ινών. Μαγειρεύεται ψητή, καπνιστή, τηγανιτή, βραστή, στον ατμό, γίνεται άλλειμα, τουρσί και σαλάτα, αποτελεί ωραία γέμιση για λαζάνια, παστίτσιο, καλαμαράκια, πίτες και υπέροχο συνοδευτικό για ζυμαρικά και κρέας.

Σχετικές Συνταγές