Γλωσσάρι Υλικών

Αγκινάρες

Η αγκινάρα είναι πολυετές λαχανικό. Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, ιδιαίτερα νόστιμος μεζές για τσικουδιά. Χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία με 1 μέτρια αγκινάρα να περιέχει το ¼ της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για το μέσο ενήλικα σε βιταμίνη C, K, καθώς και σε φυλλικό οξύ. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή πηγή μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου, φωσφόρου και καλίου. Δεν στερείται μικροστοιχείων, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Μαγειρεύεται στον ατμό, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, αλά πολίτα, γίνεται άλλειμα, αποτελεί ωραία γέμιση για λαζάνια και πίτες και υπέροχο συνοδευτικό για ψάρι και αρνί.

 

Σχετικές Συνταγές