Γλωσσάρι Υλικών
-
Αβγά
Τα συστατικά του αβγού αλλάζουν ιδιότητες μετά από ψήσιμο, τηγάνισμα ή κάποια άλλη διαδικασία. Τα αβγά των πτηνών και συνηθέστερα της κότας και της στρουθοκαμήλου, είναι...>
- Αβγά σοκολατένια
-
Αβγό (ασπράδι)
Το ασπράδι ενός αβγού είναι ένα παχύρρευστο διαφανές υγρό που αποτελείται κυρίως από την πρωτεΐνη αλβουμίνη και αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου αυγού. Όταν το αυγό μαγειρευτεί...>
-
Αβγό (κρόκος)
Ο κρόκος ενός αβγού είναι μια πορτοκαλοκίτρινη ημίρρευστη σφαίρα, ο οποίος περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών και αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου αυγού. ...>
-
Αβοκάντο
Το αβοκάντο έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή , αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες...>
-
Αγγουράκι τουρσί
Το αγγουράκι τουρσί είναι απλά μια ποικιλία αγγουριού, με πολύ μικρό καρπό, που διατηρείται σε ξύδι. >
-
Αγγούρι
Τρώγεται είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες είναι δε το κύριο συστατικό στη χωριάτικη σαλάτα και στο τζατζίκι. Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορες κρέμες ομορφιάς. Έχει λίγες...>
-
Αγκινάρες
Η αγκινάρα είναι πολυετές λαχανικό. Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη...>
- Αγκινάρες (καρδιές)
- Αγκινάρες (πάτοι)
-
Αγριοράδικα
Τα αγριοράδικα είναι ένα είδος φυτού με κίτρινα λουλούδια και φύλλα που ανοίγουν προς τα έξω και έχουν εγκοπές. >
- Αγριοράπανο
- Ακτινίδια
-
Αλάτι
Το αλάτι είναι ένα βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής και παίζει σημαντικό ρόλο ακόμα και σε βιολογικά φαινόμενα. Βρίσκεται παντού στην φύση, στο νερό ακόμα και...>
- Αλάτι (νιφάδες)
-
Αλάτι (χοντρό)
Αλάτι χοντρό, επίσης γνωστό και ως άνθος αλατιού ή μαγειρικό αλάτι είναι το πιο ακριβό αλάτι. Συλλέγεται με τα χέρια από την επιφάνεια της αλυκής και μοιάζει με νιφάδες....>
-
Αλάτι (ψιλό)
Αλάτι ψιλό είναι το γνωστό σε όλους επιτραπέζιο αλάτι. Είναι το αλάτι που έχει υποστεί επεξεργασία για τον καθαρισμό του και πολύ συχνά προστίθεται ιώδιο σε αυτό. >
- Αλάτι Ιμαλαϊων
- Αλάτι καπνιστό
- Αλάτι με μαύρη τρούφα
- Αλάτι με σκόρδο
- Αλάτι σέλινου
-
Αλεύρι
Το αλεύρι είναι μια λεπτή σκόνη που γίνεται από τα δημητριακά ή άλλα αμυλούχα φυτά. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα. Το αλεύρι είναι το κύριο συστατικό του...>
- Αλεύρι (αμυγδάλου)
- Αλεύρι (βρώμης)
-
Αλεύρι (για ψωμί)
Το αλεύρι για ψωμί είναι αλεύρι που περιέχει 12-15% πρωτεΐνη. Χρησιμοποιείται σε ψωμιά με μαγιά επειδή η ζύμη που παράγεται έχει περισσότερη γλουτένη από ότι άλλες ζύμες...>
- Αλεύρι (κινόας)
- Αλεύρι (κριθαριού)
-
Αλεύρι (ολικής αλέσεως)
Το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι μια λεπτή σκόνη που γίνεται από το τρίψιμο ή την πολτοποίηση ολόκληρου του κόκκου του σιταριού. Η συνηθέστερη χρήση του αλευριού ολικής...>
-
Αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είναι μια λεπτή σκόνη που γίνεται από τα δημητριακά ή άλλα αμυλούχα φυτά αλλά στο οποίο έχουν προστεθεί και διάφοροι παράγοντες φουσκώματος....>
- Αλεύρι (ρυζιού)
- Αλεύρι (σιμιγδαλένιο)
-
Αλεύρι (σκληρό)
Το σκληρό αλεύρι είναι μια λεπτή σκόνη που γίνεται από τα δημητριακά ή άλλα αμυλούχα φυτά αλλά στο οποίο τα επίπεδα γλουτένης είναι πού ψηλά (12%-14%). Η ζύμη που δημιουργείται...>
- Αλεύρι (χωρίς γλουτένη)
- Αμάραντο
-
Αμαρέττο
Το Αμαρέττο είναι ένα Ιταλικό λικέρ με γλυκεία γεύση αμυγδάλου. Κατασκευάζεται είτε από κουκούτσια βερίκοκου είτε από αμύγδαλα είτε από τα δύο. Το συγκεκριμένο λικέρ...>
- Αμμωνία ψησίματος (σκόνη)
-
Αμπελοβλάσταρα
Τα αμπελοβλάσταρα όταν είναι η εποχή τους είναι τρυφεροί και ελαστικοί.Τα μαγειρεύουμε με κρέας, βρασμένα σκέτα σαν σαλάτα με μπόλικο λαδολέμονο ή λαδόξιδο, και αν θέλουμε...>
-
Αμπελοφάσουλα
Τα αμπελοφάσουλα είναι είδος φασολιού, προέρχεται από ένα συγγενικό φυτό, που έχει χρώμα πράσινο. Λέγονται έτσι επειδή πολύ γεωργοί τα καλλιεργούν στα αμπέλια τους....>
-
Αμπελόφυλλα
Τα αμπελόφυλλα είναι τα φύλλα από το αμπέλι, αλλιώς γνωστό και ως κλίμα. Στην μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως για τύλιγμα. >
-
Αμύγδαλα
Το αμύγδαλο είναι ο καρπός από το δέντρο αμυγδαλιά. Εξωτερικά έχει χρώμα γκριζοπράσινο, ενώ εσωτερικά αποτελείται από 2 μέρη: έναν ξυλώδη φλοιό στον οποίο εσωτερικά...>
- Αμύγδαλα (ανάλατα)
- Αμύγδαλο (εκχύλισμα)
- Αμύγδαλο (νιφάδες)
- Αμύγδαλο (πάστα)
- Αμύγδαλο (σκόνη)
-
Αμύγδαλο (φιλέ)
Τα αμύγδαλα είναι καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φετούλες. Τα βρίσκεις στα Super Market στους ξηρούς καρούς και γλυτώνεις τον κόπο να τα ψιλοκόβεις >
-
Αμυγδαλόψιχα
Η αμυγδαλόψιχα είναι το εσωτερικό μέρος του καρπού από το δέντρο αμυγδαλιά. >
-
Ανανάς
Ο ανανάς είναι γηγενές τροπικό φυτό στη Νότια Αμερική και λέγεται ότι προέρχεται από τη περιοχή ανάμεσα στη Νότια Βραζιλία και την Παραγουάη. Το αρχικό του όνομα προέρχεται...>
-
Ανανάς (κονσέρβα)
Ο ανανάς κονσέρβα είναι ο καρπός από ενωμένα μούρα που προέρχεται από ένα ποώδες τροπικό φυτό και έχει κονσερβοποιηθεί σε σιρόπι ζάχαρης, με προσθήκες συντηρητικών μετά...>
- Ανανάς (σιρόπι)
-
Ανανάς (χυμός)
Ο ανανάς χυμός είναι ένα υγρό που εξάγεται μηχανικά με στύψιμο από τον καρπού του ανανά χωρίς της χρήση διαλυτικών ή θερμότητας. Ο ωμός χυμός ανανά είναι μια εξαιρετική...>
-
Ανεβατό (Κοζάνης)
Το Ανεβατό Κοζάνης είναι ένα μαλακό, σαν αλοιφή, ΠΟΠ Κοζανίτικο κατσικίσιο τυρί. >
-
Ανθόμελο
Το ανθόμελο είναι το μέλι που παράγουν οι μέλισσες από τα λουλούδια.Το ανθόμελο δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.Ανάλογα με το είδος του λουλουδιού που γίνεται η συγκομιδή...>
-
Ανθότυρο
Ο ανθότυρος είναι ελληνικό παραδοσιακό τυρί, το οποίο παρασκευάζεται με προσθήκη αιγοπρόβειου γάλακτος η κρέμας γάλακτος σε τυρόγαλα πρόβειο ή κατσικίσιο.Διατίθεται...>
-
Αντζούγια
Η αντζούγια είναι ένα μικρό αλλά κοινό ψάρι θαλασσινού νερού που τρέφεται με πλαγκτόν. Βρίσκεται διάσπαρτα σε θάλασσες σε όλον τον κόσμο, αλλά αποφεύγει τα πολύ κρύα...>
-
Αντίδια
Το αντίδι είναι ένα γευστικότατο λαχανικό. >
- Απάκι Μάνης
- Αραβοσιτέλαιο
-
Αρακάς
Ο αρακάς ή αλλιώς μπιζέλι ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων λαχανικών, αφού περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με τα όσπρια και περισσότερους υδατάνθρακες...>
- Αριάνι
- Αρμπαρόριζα
-
Αρνάκι (γάλακτος)
Το αρνάκι γάλακτος είναι πιο τρυφερό από το αρνί και θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο. Επίσης είναι φτωχότερο σε πρωτεΐνες αλλά πλουσιότερο σε λίπος. >
-
Αρνί
Αρνί ονομάζεται το πρόβατο που είναι μέχρι 2 μηνών. >
- Αρνί (καρέ)
- Αρνί (μπούτι)
- Αρνί (ωμοπλάτη)
-
Αρσενικό
Το Αρσενικό είναι ένα κεφαλοτύρι που παρασκευάζεται από κατσικοπρόβειο γάλα στις ορεινές περιοχές της Νάξου. Έχει μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική γεύση η οποία αποκτάται...>
-
Ασκολύμπρους
Ο ασκολύμπρους είναι άγρια βρώσιμη χλωρίδα από την Κρήτη. >
- Αστακός (ουρές)
-
Αυγοτάραχο
Το αυγοτάραχο είναι τρόφιμο που αποτελείται από ταριχευμένα αυγά ψαριών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το αυγοτάραχο είναι...>
- Αχιβάδες
-
Αχλάδια
Το αχλάδι είναι ιδιαίτερα εύπεπτο φρούτο, έχει χαμηλή οξύτητα, συνήθως δεν προκαλεί αλλεργίες και είναι από τις πρώτες τροφές, που συστήνεται να καταναλώνουν τα βρέφη. Το...>