Κρεμμυδόσουπα στο φούρνο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΣΟΥΠΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kremmydosoypa sto foyrno

Υλικά

Για τη σούπα:

  • 8 κ.σ. βούτυρο ανάλατο (4 κ.σ. + 4 κ.σ.)
  • 7 μεγάλα κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και σε χοντρές φέτες
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια εσαλότ, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 4 κ.γ. αλάτι (1 κ.γ. + 3 κ.γ.)
  • 6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 5 κλωνάρια σέλερι (340 γρ), καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 5 καρότα (226 γρ), καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 6 φλ (680 γρ) μανιτάρια κρεμίνι ή/και λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1/4 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ ξηρό λευκό κρασί
  • 6-8 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου, λιωμένα, ή 2 κ.γ. αποξηραμένου
  • Φύλλα από 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, λεπτοκομμένα
  • 1 κονσέρβα λευκά φασόλια μαζί με το ζουμί τους (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:

  • 1 μεγάλη μπαγκέτα, κομμένη σε 24 φέτες
  • 340 γρ γραβιέρα, τριμμένη
  • 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, 1 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διαφανή τα κρεμμύδια, για 5-7 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για 30 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι, τα καρότα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια σταδιακά και ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C και βάζουμε τη σχάρα στη μέση.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.

Όταν γίνουν τα λαχανικά, τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Κρατάμε το υγρό από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά, προσθέτουμε τις 4 κ.σ. βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε και το κρασί και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το υγρό που μαγειρεύτηκαν τα λαχανικά και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το φασκόμηλο, το θυμάρι, 3 κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα φασόλια, εφόσον επιθυμούμε.

Μεταφέρουμε το φαγητό στο πυρέξ και απλώνουμε ομοιόμορφα.

Αφήνουμε στην άκρη.

Για την επικάλυψη:

Απλώνουμε 12 φέτες μπαγκέτας στο πυρέξ σε μια στρώση, πιέζοντάς τις ελαφρά.

Πασπαλίζουμε με τη μισή περίπου γραβιέρα.

Απλώνουμε τις άλλες 12 φέτες πάνω από τη γραβιέρα και πασπαλίζουμε και πάλι με τυρί.

Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το φαγητό.

Ψήνουμε μέχρι να λιώσει η γραβιέρα, για 20-22 λεπτά.

Σερβίρουμε αμέσως.

Σχετικές Συνταγές